Acasă Actualitate Premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

DISTRIBUIȚI

Viața unui arădean cu accident vascular cerebral a fost salvată prin metoda de tromboliză intravenoasă, procedeu realizat pentru prima dată de către dr. Cătălin Hreniuc, la nivelul Secției Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. „În urmă cu două săptămâni am realizat pentru prima dată, procedeul de tromboliză împreună cu colegii de la Unitatea Primiri Urgențe și cu cei de la Radiologie. Tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor și cu pareză. După șase ore, pacientul a fost internat pe Secția Neurologie cu deficitul motor complet remis și cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nici o simptomatologie neurologică și cu stare clinică bună. Această metodă de terapie a pacienților cu accident vascular cerebral se efectuează de mai mult timp în marile centre medicale din țară și doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, medic neurolog.

Procedeul de tromboliză se realizează la Arad printr-un program național de sănătate, și orice pacient cu accident vascular cerebral poate beneficia de acest tip de tratament cu condiția să îndeplinească câteva criterii specifice. „În cazul unui accident vascular cerebral timpul înseamnă viață. De aceea, atunci când sunt prezente simptome precum asimetria facială, vorbire incoerentă, pareză, pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital – în maximum trei ore și jumătate de la debut. Șansele ca tratamentul să fie eficient sunt cu atât mai mari cu cât pacientul ajunge mai repede la spital”, a explicat dr. Monica Puticiu, medic șef Unitatea Primiri Urgențe din cadrul SCJU Arad.

Dr. Mircea Onel, directorul medical al spitalului doreşte ca împreună cu Colegiul Medicilor Arad să deruleze o serie de campanii de promovare în rândul medicilor de familie, care să transmită mai departe pacienților ce trebuie făcut în cazul în care apar simptomele unui accident vascular cerebral. 

Comentarii

comentarii