Acasă Actualitate Organizarea şi funcţionarea spitalelor a intrat în dezbatere publică

Organizarea şi funcţionarea spitalelor a intrat în dezbatere publică

356
DISTRIBUIȚI

Primul capitol scris al noii Legi privind reforma sistemului sanitar „Organizarea şi funcţionarea spitalelor” se află în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.gov.ro, secţiunea Forum Reforma în Sănătate. Acest prim capitol a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile şi conferinţele organizate la începutul acestui an cu organizaţiile profesionale, sindicale, politice şi cu reprezentanţii societăţilor civile.

Titlul referitor la organizarea şi funcţionarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin creşterea libertăţii manageriale care să permită eficientizarea activităţii.

Prin prevederile acestui capitol se urmăreşte:

1.Crearea posibilităţii reorganizării spitalelor ca fundaţii, unităţi nebugetare, non profit, de utilitate publică.

2. Reducerea birocraţiei prin coborârea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului. Aceasta va avea libertatea de a decide, fără aprobări superioare, asumându-şi responsabilitatea şi respectând reglementările MS, privind organizarea şi funcţionarea spitalelor, privind angajarea de personal, fără aprobarea MS sau alte constrângeri actuale; utilizării la capacitate maximă a resurselor tehniceşi umane din spital prin acordarea asistenţei medicale în regim privat, la cererea pacienţilor; atragerii de investiţii private în spitalul public pentru creșterea calităţii serviciilor medicale, ceea ce va permite o competiție reală cu spitalele private; remunerării medicilor și personalulului medical în funcție de calitatea, complexitatea și volumul activității, pe baza rezultatelor obţinute şi realizării de parteneriate public-privat.

De asemenea, se va clarifica clasificarea spitalelor prin excluderea criteriului teritorial și definirea categoriei de spital în care se desfășoară învățământul medical. În plus, va exista posibilitatea universităților de învățământ medical de a avea în administrare spitale în care se desfășoară învățământ medical.

Comentarii

comentarii