Acasă Actualitate Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara – 25 de ani

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara – 25 de ani

193
DISTRIBUIȚI

OSU Timissoara 25 aniiiiOrganizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) împlineşte 25 de ani de la înfiinţare, vineri 27 martie 2015.
Cu acest prilej vor fi organizate mai multe evenimente aniversare ce se vor desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni.

Vlad Dan Cherecheş, preşedintele OSUT, a explicat că având în vedere numărul foarte mare de studenţi participanţi la revoluţia din 1989, înfiinţarea unei organizaţii care să-i sprijine pe viitor era mai mult decât necesară. Ideea s-a născut încă de la finalul anului 1989, actul constitutiv a fost semnat în februarie 1990, iar, în 27 martie 1990 Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara – OSUT îşi câştigă personalitatea juridică. Urmează o istorie de 25 de ani în care OSUT lupta continuu pentru drepturile studenţilor, participa la scrierea istoriei mişcării studenţeşti din România sau inovează prin cel mai important proiect al organizaţiei, festivalul de artă şi cultură StudentFest.
“Acum, la ceas aniversar, se cuvine că toată istoria şi toate realizările OSUT să fie evocate printr-o serie de evenimente special”, spune Cherecheş. Astfel, primul eveniment important la care este invitat să ia parte publicul timişorean va avea loc vineri, 27 martie 2015, în Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest din Timişoara, începând cu ora 14:00. Este vorba de conferinţa „După 25 de ani de libertate: mişcarea studenţească şi sistemul educaţional românesc – reforme, realitate şi idealuri”. Reunind membri marcanţi ai mişcării studenţeşti din mai multe generaţii şi cadre academice de marca pentru sistemul educaţional românesc, precum şi un reprezentant al singurei structuri de reprezentare a studenţilor la nivelul Uniunii Europene (European Students` Union), conferinţă îşi propune să analizeze evoluţia sistemului educaţional românesc din ultimii 25, situaţia actuală a acestuia, dar şi să emită nişte scenarii pentru viitor pentru acest domeniu, din mai multe perspective.
Printre vorbitori se numără:  prof. univ. dr. Anton Anton, fost ministru al educaţiei;  prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara;  Ligia Decă, expert în politici educaţionale, fost preşedinte al European Students` Union (ESU) şi al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR);  conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara;  Lea Christina Meister, vicepreşedintele European Students` Union (ESU);  Răduţ Marian Bîlbîie, consilier în cadrul Direcţiei Generale a Învăţământului Superior din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice;  Vlad Cherecheş, preşedinte OSUT.
Cel de-al doilea eveniment important, tradiţional pentru aniversările OSUT, este Gala OSUT, care va avea loc sâmbătă, 28 martie 2015, tot în Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest din Timişoara, începând cu ora 16:00. Acesta este momentul în care se reunesc toate generaţiile de membri OSUT, toţi foştii preşedinţi ai organizaţiei, împreună cu prieteni ai OSUT din întreagă ţară, parteneri şi colaboratori. Se evocă istoria OSUT, se celebrează momentul aniversar şi se povestesc amintiri. La evenimentele aniversare OSUT sunt aşteptaţi să participe peste 100 de lideri ai mişcării studenţeşti din toată ţară, împreună cu mulţi alţi membri şi foşti membri OSUT. Din programul aniversar nu vor lipsi nici momentele artistice (lansarea albumului participanţilor la Atelierul de Trupe din cadrul StudentFest 2014: IMPACT – joi, 26 martie 2015, începând cu ora 19:00, la Electric Theatre) sau petrecerea aniversară în stilul OSUT pentru toţi studenţii UVT (joi 26 martie 2015, de la ora 22:00, în club No Name).
De asemenea, joi, 26 martie 2015 şi vineri, 27 martie 2015, în holul central de la parterul Universităţii de Vest din Timişoara OSUT va avea un stand aniversar unde toţi studenţii vor putea să afle mai multe despre istoria OSUT şi să participe la diverse activităţi.
„Aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea OSUT este un moment extraordinar, pe care trebuie să-l celebrăm cum se cuvine. Foarte puţine organizaţii studenţeşti din ţară mai ajung la această vârstă anul acesta, aflându-ne într-un club foarte restrâns şi select din acest punct de vedere. Ne bucurăm să avem alături de noi mulţi lideri de marca ai mişcării studenţeşti din România, precum şi reprezentanţi ai universităţii, autorităţilor locale sau ministerului educaţiei. OSUT a fost mereu una dintre cele mai importante organizaţii studenţeşti din ţară şi vom demonstra în continuare ce înseamnă spiritul şi tradiţia OSUT. Vă aşteptăm cu drag la toate evenimentele aniversare!” a declarat Vlad D. Cherecheş.

Comentarii

comentarii