Acasă Actualitate Pablo Zapata, emisarul UNHCR România, la Timișoara: Refugiații sunt rezultatul unor crize...

Pablo Zapata, emisarul UNHCR România, la Timișoara: Refugiații sunt rezultatul unor crize politice

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Refugiatului, desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora toți refugiații de pe glob, se celebrează, în fiecare an, pe 20 iunie. În Timișoara evenimentul a fost ținut la o zi distanță, pentru a putea ajunge în țară și noul reprezentant al UNHCR pentru România, Pablo Zapata. Este o zi în care se vorbește despre puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țările lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție.

Pablo Zapata a preluat reprezentanța UNHCR România la scurt timp după izbucnirea războiului în Ucraina.

“Cea mai mare provocare pentru noi e politica. Refugiații sunt rezultatul unor crize politice. Așa că și soluția trebuie să fie una politică. Noi, ca organizație a Națiunilor Unite, ca organizație neguvernamentală, încercăm să oferim asistență, să oferim protecție, dar soluțiile trebuie să vină de partea politicului. Crearea unor condiții de reîntoarcere, pentru că în țara respectivă s-au schimbat condițiile; asta este soluția la care sperăm noi. Toți putem deveni refugiați, asta arată și războiul din Ucraina, de asta e nevoie ca toți să fim solidari. Nu e nicio diferență între refugiații dintr-o țară sau alta. Aici, la Centrul de Tranzit, am văzut oameni care au nevoie de protecție. România a fost foarte generoasă cu refugiații ucraineni, dar aveam obligația să avem grijă de toți refugiații care sosesc în țară”, a spus Pablo Zapata.

Privind în urmă, anul trecut, în România au fost peste 10.000 de cereri de azil. Războiul din Ucraina a făcut ca în acest moment pe teritoriul țării noastre să se afle între 80.000 și 90.000 de refugiați ucraineni.

“Am venit la Timișoara să celebrăm Ziua Mondială a Refugiatului, curajul și reziliența refugiaților din întreaga lume. Suntem aici și pentru că Timișoara este un oraș care și-a deschis porțile față de refugiați, are o tradiție a ospitalității. Anul trecut am avut peste 10.000 de cereri de azi, o cifră foarte mare având în vedere istoricul solicitanților de azil în România. Pe lângă numărul mare de refugiați din Ucraina, îi mai avem pe cei care erau deja aici. Astăzi ne gândim la toată lumea”, a adăugat Gabriela Leu, purtătorul de cuvânt al UNHCR România.

De Ziua Refugiatului, în curtea Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă au avut o serie de activități cu și pentru refugiați, de la ateliere de pictură, teatru de păpuși, până la gastronomie și sport. Evenimentul s-a încheiat cu un meci de fotbal între refugiați și cei aflați sub tricoul UNHCR.

Comentarii

comentarii