Acasă Actualitate Pădurile şi câmpurile din Timiş sunt pline de gunoaie

Pădurile şi câmpurile din Timiş sunt pline de gunoaie

DISTRIBUIȚI

bunaPompierii fac… „antrenament” – primăvara curăţă malurile cursurilor de apă din Timiş

În aprilie începe curăţenia de primăvară în Timişoara şi în judeţul Timiş. Până şi pompierii, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat, încep să cureţe malurile cursurilor de apă din Timiş, împreună cu cei de la Ape. Dar pentru că în normativul lor nu au cum să încadreze această acţiune de curăţenie, pompierii o încadrează ca şi antrenament, şi nu fac asta de ieri de azi. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat curăţă malurile râurilor prin colectarea deşeurilor din plastic împreună cu Direcţia Apelor Banat. Pentru că nu am cum să încadrez această activitate, trecem această curăţenie drept antrenament”, spune generalul Mihai Benga, şeful ISUB.

„În păduri este plin de bidoane, pungi, PET-uri”

Până şi poliţia locală din Timişoara se va implica într-o acţiune de ecologizare a complexului studenţesc, voluntar, ca instituţie. Se vor igieniza şi drumurile judeţene, naţionale ori comunale. DSP are partea de deşeuri periculoase, iar Garda Naţională de Mediu urmăreşte salubrizarea cursurilor de apă şi a drumurilor comunale ori judeţene. În această perioadă, de început de primăvară, până şi containerele din cimitire se vor goli mai des. „În extravilan, pe terenurile agricole din raza comunelor de câmpie sunt stive de deşeuri aruncate, toate parcările de-a lungul pădurilor s-au transformat în depozite de gunoi, cursurile de apă sunt pline de PET-uri. Cred că trebuie să se facă o acţiune mai intensă pentru curăţire. Pentru fondul păduros silvic gestionarul, ocoalele silvice, asociaţiile de vânători până la 1 mai trebuie să salubrizeze zona. În păduri este plin de bidoane, pungi, PET-uri, Dacă mergeţi de la Chevereş la Sârbova, la marginea drumului este mizeria pe care Timişul nu a cunoscut-o până acum”, spune Aristotel Vişoiu, directorul Inspectoratului Regional de Regim Silvic Timişoara. Problema mare sunt şi deşeurile de construcţiii – care sunt aruncate în afara Timişoarei şi care sunt mai greu de curăţat.

În 8 aprilie începe curăţenia de primăvară în Timişoara

RETIM reciclează într-o lună 50 de tone de PET-uri – un million de PET-uri. Campania de curăţenie generală de primăvară 2013, organizată de RETIM Ecologic Service SA, în colaborare cu Primăria municipiului Timişoara, va debuta luni, 8 aprilie. Acţiunile se vor desfăşura în perioada 8 – 23 aprilie. Între 8-14 aprilie curăţenia se desfăşoară în zona situată la nord de canalul Bega şi în săptămâna 15-23 aprilie în zona situată la sud de canalul Bega. Se colectează obiecte de uz casnic şi gospodăresc, deşeuri vegetale rezultate din curăţarea arborilor de pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor, deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice. Deşeurile vegetale provenite din corecţia ramurilor trebuie tăiate la dimensiuni de maxim 1 metru lungime şi legate în snopi pentru a facilita colectarea mai rapidă. Nu se colectează deşeuri din lucrări de construcţii şi amenajări interioare (moloz, ţigle, cărămizi, faianţă şi gresie sparte, etc.), deşeuri rezultate din curăţarea pivniţelor şi a podurilor (praf de cărbune, cenuşă, etc.), deşeuri periculoase (baterii auto, uleiuri uzate, etc.), deşeuri spitaliceşti (seringi, medicamente, etc.), deşeuri chimice (lacuri, vopsele, etc.) Deşeurile de ambalaje de sticlă (nu şi sticlă de geam spartă) se depun în recipientele tip clopot, special destinate acestui scop, care sunt amplasate în oraş.

Comentarii

comentarii