Acasă Actualitate Peneliştii spun că Timişoara are în acest moment un masterplan fără viziune

Peneliştii spun că Timişoara are în acest moment un masterplan fără viziune

DISTRIBUIȚI

Masterplanul Timişoarei este postat pe site-ul Primăriei Timişoara. Un mastrerplan incomplet, după cum spun liberalii din urbea de pe Bega. „Vrem să salutăm faptul că se lucrează la masterplan, că se avansează cu acest proiect pe care Timişoara îl aşteaptă de multă vreme, dar, dincolo de asta, cred că el trebuie tratat aşa cum se cuvine. Un masterplan o dată aprobat şi PUG-ul care se dezvoltă în jurul lui devin literă de lege. Este potrivit să lansăm un apel către administraţia locală şi firmele care lucrează la masterplan şi toţi factorii responsabili din Timişoara, către cetăţeni, să dea atenţie acestui subiect în timp util. Credem că nu se poate avansa fără a se organiza pe parcurs dezbateri publice în jurul diverselor versiuni. Postarea pe site este salutară, însă nu am vrea ca în pasul următor să fie depăşit, astfel încât factorii care trebuie să-şi aducă aportul să nu aibă posibilitatea să o facă”, spune senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.

„Dacă nici TGV şi nici această linie ferată Belgrad-Bucureşti nu vor trece prin Tmişoara atunci noi vom pierde enorm”

„Masterplanul nu trasează nişte direcţii, ci practic preia. Nu rezultă limpede pe ce este fundamentat acest masterplan, nu rezultă datele prezente la o mulţime de indicatori care sunt vitali la ceea ce ne propunem pentru Timişoara în viitor. Nu rezultă în nici un fel situaţia proprietăţilor. Lucrurile iau total diferite turnuri în funcţie de regimul de proprietate. Masterplanul are consecinţe fundamentale în zona bugetului. Se impune a se lucra cu bugete anuale. Nu rezultă de aici pe ce ne bazăm, din cum este tratat masterplanul până în momentul de faţă. Problema spaţiilor verzi, mediul economic. Ceea ce ne-a frapat este că suprafaţa despre care se vorbeşte că ar urma să servească dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti este mai largă decât cea a parcurilor industriale de forţă. Şi activităţile meşteşugăreşti au importanţă în oraşul nostru, dar nu trebuie să fie în prim-plan. Transportul – nu rezultă o încadrare în proiectul general de dezvoltare al Europei. Se vorbeşte despre o linie ferată Belgrad-Severin –Bucureşti. Dacă asta se face rolul Timişoarei devine unul secundar, rolul actual se schimbă. Se vorbeşte despre TGV. Dacă noi nu ne angrenăm să treacă măcar linia de TGV prin apropierea Timişoarei atunci Timişoara va avea mari probleme. Dacă nici TGV şi nici această linie ferată Belgrad-Bucureşti nu vor trece prin Tmişoara atunci noi vom pierde enorm”, spune Nicolae Robu.

„Nu ne e totuna dacă oraşul va fi constrâns să se dezvolte într-un fel sau altul”

Nicolae Robu spune că nu rezultă modul în care se vor rezolva mai multe străpungeri, mai multe treceri dintr-o parte a oraşului în altul în ceea ce priveşte infrastructura de transport. „Tot sistemul trebuie gândit în toată complexitatea lui, cu simulări în spate, cu scenarii. Infrastructura de comunicaţii – eu nu m-am lămurit dacă acest subiect este avut în vedere. Timişoara ar fi cazul să devină o metropolă cu o reţea de fibră optică generală, cu un wireless general care să cuprindă tot oraşul. Este timpul să se treacă la fapte. Viziunea „Timişoara – rendezvous cu tehnologia şi cultura” mie mi se pare că nu este inspirată, nu ştiu, nu rezonez. Am ţinut să sensibilizăm opinia publică, vrem să iasă foarte bine acest masterplan pentru oraşul nostru. Nu ne e totuna dacă oraşul va fi constrâns să se dezvolte într-un fel sau altul”, spune senatorul timişorean.

„Trebuie să avem o hartă cu ce este domeniu public şi domeniu privat în Timişoara”

Consilierul local PNL Ciprian Jichici spune că şi consiliul local are obligaţia să se implice extrem de activ în ceea ce înseamnă dezbaterea acestui document şi nici unul din consilierii locali ai municipiului Timişoara nu are dreptul să-şi exprime votul dacă nu este implicat în dezbaterea acestui document. „Masterplanul trebuie să rezulte din ceea ce fac în momentul de faţă direcţiile primăriei sau să fie un document de viziune? Dezvoltarea dorim să o ghidăm pe anumite direcţii sau mergem din inerţie? Documentul prevede suprafeţe împădurite, mare parte dintre ele intersectează proprietăţi private. În document se creionează două mari direcţii de dezvoltare a oraşului – una se lasă în iniţiative individuale şi într-una conducerea oraşului spune ce trebuie să se întâmple. Trebuie să avem o hartă cu ce este domeniu public şi domeniu privat în Timişoara”, spune Ciprian Jichici, consilier local PNL, preşedintele comisiei de Urbanism din Consiliul Local.

„Ce vrem să fie Timişoara în următorii zece ani? Să fie sat de olari şi împletitori de covoare?”

„Nu există viziune. Nu pui nimic la infrastructura de comunicaţii – este o mare problemă. Cei care întocmesc acest masterplan acţionează pe baza unor direcţii pe care le dă primăria. Noi nu vedem aceste direcţii în acest moment. Această lipsă de viziune va afecta şi în continuare dezvoltarea oraşului. Lucrurile astea trebuie rezolvate. Trebuie să existe dezbatere publică în cel mai scurt timp şi să nu se treacă la adoptarea unui masterplan în această formă. Ce vrem să fie Timişoara în următorii zece ani? Să fie sat de olari şi împletitori de covoare?”, spune deputatul PNL de Timiş, Horia Cristian.

Comentarii

comentarii