Acasă Eveniment Praful poate provoca disfuncţii respiratorii

Praful poate provoca disfuncţii respiratorii

DISTRIBUIȚI

Timişoara – mai prăfuită ca niciodată (VI)

“Poluarea cu praf sau cu alte noxe provenite de la traficul rutier în Timişoara are efecte dăuntoare asupra căilor respiratorii, în funcţie de cât de puternică e. Praful reprezintă unul dintre elementele principalele care poate da o disfuncţie respiratorie. Pentru a fi redusă cantitatea de poluanţi din atmosferă trebuie respectate condiţiile de urbanism şi de mediu pentru o zonă urbană cum e Timişoara”, a declarat, marţi, 12 aprilie, dr. Adriana Socaci, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei în Timiş. Fără rezultate…

Se pare că efortul şi interesul autorităţilor sunt mult prea mici pentru a rezolva poluarea cu praf în Timişoara. De mai mulţi ani, Uniunea Europeană ne-a avertizat să reducem praful (PM10) din atmosferă, dar, după cum arată datele, nu s-a rezolvat nimic. Poluarea cu pulberi în suspensie este şi mai puternică anul acesta. Conform Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, în luna ianuarie 2011 s-au înregistrat 6 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul pulberi în suspensie PM 10 la Staţia TM-1 Calea Şagului; 2 depăşiri la Staţia TM-3 Carani şi 3 depăşiri la Staţia TM-5 Calea Aradului. De asemenea, în luna februarie, poluarea cu praf în Timişoara a fost şi mai mare, s-au înregistrat 15 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul pulberi în suspensie PM10, la Staţia TM Calea Şagului; 8 depăşiri la Statia TM-3 Carani şi 11 depăşiri la Staţia TM-5 Calea Aradului. În total, 58 de depăşiri, de la începutul anului. Un oraş ca Timişoara are permise, pe tot anul, 60 de depăşiri. Situaţia devine din ce în ce mai cumplită.

Praful şi alergiile

Conform www.umft.ro/prevalerg.alergii, pericolul este şi mai mare, când poluarea cu praf se combină cu alergiile. Alergia este o reacţie anormală, exagerată a organismului şi specifică a sistemului imun şi apare în urma contactului cu un alergen, la persoanele predispuse. Alergiile au manifestări multiple, ce pot apărea la nivelul sistemului respirator, pe tegumente şi mucoase, ocular sau intestinal. “Afecţiunile alergice respiratorii reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, cu o creştere dramatică a prevalenţei în ultimele decade, în condiţiile unor modificări majore ale factorilor de mediu şi ale creşterii ratei de sensibilizare la pneumalergene”, susţin medicii de la www.umft.ro-prevalerg.alergii. Dintre bolile pe care le pot produce alergiile amintim:  dermatita atopică – o erupţie eczematoasă, pruriginoasă, cronică sau recurentă. Apare mai ales pe obraji, zona păroasă a capului, antebraţe, genunchi, încheietura mâinii, regiunea cefei; asociată frecvent cu rinita alergică şi astm bronşic. Rinita alergică este o inflamaţie a mucoasei nazale care se manifestă prin rinoree, obstrucţie nazală, prurit şi strănut.. Rinita alergica alterează calitatea vieţii, afectează somnul şi activităţile zilnice. Astmulul bronşic este o boală cronică inflamatorie, caracterizată prin hiperreactivite reversibilă a căilor aeriene. Procesul inflamator este permanent şi conduce la deteriorarea pe termen lung a căilor aeriene. Urticaria înseamnă leziuni cutanate în relief, de diferite mărimi, eritematoase, prurigionoase; caracteristic: se albesc la presiune. Leziunile sunt înrăutăţite de scărpinat. Angioedemul înseamnă leziuni similare cu cele din urticarie, dar sunt mai mari şi localizate în ţesuturile mai profunde. Edemul glotic este forma cea mai severă. Poate pune viaţa pacientului în pericol şi necesită tratament de urgenţă.

 

Comentarii

comentarii