Acasă Actualitate Pregătirea pentru nou an şcolar goleşte bugetul familiilor

Pregătirea pentru nou an şcolar goleşte bugetul familiilor

DISTRIBUIȚI

Rechizite-scolare-3

Febra pregătirilor pentru şcolari este în toi; toate magazinele sunt luate cu asalt de părinţi şi prunci.

Se probează uniforme, costume, cămăşi, încălţăminte, echipamente de sport, se încarcă ghiozdane cu rechizite, de la caiete şi stilouri până la penare ultra-dotate, coperte şi acuarele. Cei mici probează la faţa locului, la raft, cât de subţire sau gros scriu pixurile, cât de bine şterge radiera, cât de tare e un anumit creion sau cât de bine face vârful ascuţitoarea. Un ghiozdan complet dotat pentru şcolarii de ciclul primar, unde se mai cer tot felul de nimicuri, flecuşteţe inutile, iar fiecare fetiţă trebuie să fie dotată cu echipament de prinţesă, părinţii pot lăsa la casă între 400-500 de lei, cel mai sumar echipament putând să ajungă la 130-170 de lei. Pentru gimnaziu rechizitele scad până pe la 200 de lei, iar liceenii şi studenţii ştiu deja că jucărelele sunt inutile, aşa că se rezumă la cumpărarea caietelor studenţeşti, o mapă cu folii, creioane şi pixuri. Etapa a doua de cheltuieli se va consuma, în aceeaşi alergătură, după deschiderea anului şcolar, când fiecare învăţătoare le va prezenta părinţilor lista obligatorie pentru caiete speciale, culegeri, alfabetare (pentru clasa I) pe care nu le vor folosi niciodată etc, etc.
Pentru vestimentaţie, cum uniforma nu mai există, un costum complet pentru cei mici, cu cămaşă şi papion, ajunge la 120 de lei, pantofii circa 45 de lei. Pentru cei mai mari, un costum de uniformă costă între 400-600 de lei, cămaşa circa 60 de lei, pantofii vreo 70-80 de lei, cureaua 50 de lei, cravata – jumătate de leu dacă e cumpărată la second-hand. Pentru eleve, costurile sunt cam la aceleaşi sume, excluzând fardurile. Echipamentul de sport mai scoate circa 200 de lei. În plus, elevii claselor XI-XII mai scot până la 250 – 300 de lei pe manuale, pentru că nu li se mai dau gratuit, iar pe studenţi îi aşteaptă cheltuieli similare pe cursuri şi xeroxuri, pentru început. Sunt sume uriaşe pe care părinţii le lasă la casele supermarketurilor.
La unul dintre acestea, duminică, 6 septembrie, clienţii ai stat câte 15-20 de minute la cozi interminabile, pentru că din cele 60 de case, doar până la 20 dintre ele erau deschise. „Nu am văzut niciodată să funcţioneze casele de la supermarketuri la capacitate satisfăcătoare nici acum, nici de Crăciun, nici de Paşti, atunci când este un aflux mare de cumpărători. E bătaie de joc”, au spus clienţii revoltaţi, unii dintre ei preferând să renunţe la produsele din coş, îndreptându-se spre alte magazine unde clientul este mult mai respectat.

 

Comentarii

comentarii