Acasă Sănătate Premieră medicală la Arad: enucleare laser a prostatei unui pacient în vârstă...

Premieră medicală la Arad: enucleare laser a prostatei unui pacient în vârstă de 73 de ani

DISTRIBUIȚI

premiera medicala AradUn pacient în vârstă de 73 de ani, cu suspiciune de adenomocarcinom prostatic (cancer al prostatei), a fost operat cu energie laser prin enucleare, într-un spital din Arad.

Echipă medicală din cadrul Spitalului MedLife Genesys, coordonată de dr. Dorin Claici, medic primar urologie, a realizat cu succes intervenţia de enucleere laser a prostatei (folosirea energiei laser pentru îndepărtarea ţesutului adenomatos). Operaţia a durat 3,5 ore. Echipa medicală a Spitalului MedLife Genesys Arad care a efectuat intervenţia a fost formată din dr. Dorin Claici, medic primar urologie, dr. Dragoş Botezatu, medic specialist urologie, şi dr. David Emilia, medic specialist anestezie şi terapie intensivă.

Dr. Dorin Claici a explicat că intervenţia este o premieră pentru Arad, datorită utilizării laserului Holmium YAG, care permite enucleerea prostatei şi eliminarea unei cantităţi foarte mari de ţesut prostatic, aproximativ 90%, crescând şansele pacientului de vindecare.

Folosirea acestei proceduri în chirurgia prostatei prezintă mai multe avantaje faţă de alte tipuri de chirurgie laser: este mai puţin invazivă şi reduce riscul de sângerare, este mai puţin traumatizantă – sonda uretro-vezicală se suprimă a doua zi după operaţie şi pacientul îşi poate relua activităţile imediat. Laserul poate fi folosit cu succes pentru intervenţii la pacienţi cu probleme de sănătate, cărora alte tipuri de tehnici chirurgicale le-ar putea pune viaţa în pericol. MedLife Genesys din Arad este singurul spital din România în care se efectuează acest tip de intervenţii chirurgicale prin tehnica HoLep.

„Tehnicile de chirurgie laser a prostatei se mai aplică în câteva centre medicale din România, însă acestea folosesc laserul verde, un tip de laser ablativ, care topeşte ţesutul prostatic, perminţând intervenţia doar în cazul adenoamelor mici şi medii. Prin metoda HoLep (enucleere), chirurgul poate extrage o cantitate mare de ţesut, aproximativ 90%, care ulterior poate fi examinat histopatologic. Laserul ablativ vaporizează 45-50% din ţesut, făcând imposibilă extragerea ţesutului pentru biopsie. Astfel, în cazul pacientului operat astăzi se poate confirma sau infirma suspiciunea de cancer de prostată, efectuându-se ulterior tratamentul oncologic adecvat“, explică dr. Dorin Claici, medic primar urologie, Spitalul MedLife Genesys Arad.

Adenomul de prostată sau Hiperplazia Benignă a Prostatei este o boală care se manifestă prin creşterea în volum a prostatei, afectând majoritatea bărbaţilor cu vârste cuprinse între 55 şi 60 de ani. Incidenţa afecţiunii creşte odată cu înaintarea în vârstă a bărbaţilor, 75-80% dintre bărbaţii de 70 de ani şi 90% dintre cei peste 80 de ani suferă de această boală. Boala se manifestă prin scăderea fluxului urinar, micţiunile frecvente, urinări dificile şi incomplete şi retenţia de urină.

HoLEP sau enucleerea laser a prostatei este o alternativă minim invazivă la chirurgia prostatei. Laserul Versapulse Holmium (HoYAG – holmium, yttrium, aluminium, garnet) este un laser de stare solidă care emite o lumină cu lungimea de undă de 2150 nm.

Până la ora actuală, dr. Dorin Claici a efectuat aproximativ 160 de intervenţii de enucleere a prostatei şi mai multe operaţii de rezecţie laser a tumorilor vezicale, litotriţie laser – spargerea calculilor aflaţi în vezica urinară, rinichi, dar şi ureter. Urologul operează cu acest tip de laser (Holmium YAG) din iulie 2010, după stagii la Ulm, Cambridge, Viena şi Berlin.

Comentarii

comentarii