În luna martie 2024, se împlinește un an de la debutul unei noi colaborări între International Orthodox Christian Charities (IOCC) și Federația Filantropia din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cu filială și în Mitropolia Banatului, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
La sediul Centrului Social al parohiei Fabric Vest din Timișoara, a avut loc o întâlnire de lucru cu preoți și voluntari pentru dezbateri pe tema traficului de persoane, provocări și soluții.
Au fost alături de cursanți invitați de marcă pentru tema discuțiilor: pr. Ciprian Ion Ioniță – consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic din Administrația Patriarhală și Președinte al Federației Filantropia, Alexandra Mararu – asistent proiect, International Orthodox Christian Charities (IOCC) și Ana Maria Cordun – asistent social, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
„Această întâlnire de lucru face parte dintr-un cadru mai amplu în care Federația Filantropia, împreună cu Organizația Internațională de Caritate Creștină, au dezvoltat un proiect de prevenire și informare asupra traficului de persoane, destinat preoților, dar și lucrătorilor sociali.
Anul trecut au avut loc training-uri pentru preoți și lucrători sociali, iar anul acesta încercăm să venim cu o reamintire și cu o actualizare a fenomenului traficului de persoane.
În același timp, dorim să realizăm și anumite grupuri de lucru în care experții noștri de la Federația Filantropia și de la Organizația Internațională de Caritate Creștină să le ofere mai multe informații celor care au participat la curs.
De asemenea, formăm grupuri interactive în mediul online, pe rețelele de socializare în care cei care au fost formați pot la rândul lor să ne solicite anumite informații și să discutăm anumite cazuri legate de traficul de persoane”, a declarat pr. Ciprian Ion Ioniță – consilier patriarhal.
Această formă de organizare, asemănătoare celei a Patriarhiei Române, conferă unitate de acțiune membrilor, la nivel național, dar, în acelaşi timp, le permite acestora să-şi păstreze propria identitate şi propriul program de acțiuni la nivel local.
Sub umbrela Federației 24 dintre cele mai active Asociații si Fundații din Patriarhia Română, conlucrează în sprijinirea Bisericii, în lucrarea ei social-filantropică pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.
Scopul Federației este de a crește impactul si eficiența acțiunilor sociale ale organizațiilor membre sau partenere și a structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat și coerent la provocările sociale actuale.
Privind spre viitor, Federația își propune să devină un element de coeziune pentru organizațiile nonguvernamentale care activează cu binecuvântarea eparhiilor, dar și structura prin intermediul căreia poate fi pusă în practică strategia de acțiune socială a Bisericii Ortodoxe Române.