Acasă Sănătate Prevenție în sănătate, demarată la Sebiș de studenții UVVG

Prevenție în sănătate, demarată la Sebiș de studenții UVVG

DISTRIBUIȚI

ok3Studenții mediciniști din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a Universității de Vest „Vasile Goldiș” au organizat, în perioada 20.04.2015 – 30.04.2015, în zona oraşului Sebiş și comunele aparţinătoare, precum și satele Dezna şi Rănușa, acțiunea de prevenție „Ghioceii Prevenţiei Cardiovasculare” şi motto-ul „A preveni este  mult mai uşor decât a trata”.
Proiectul a fost susținut de către Consiliul Judeţean Arad, SCJU, DSP, CJAS, SMFA,  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, CMR, DGASPC, Primăria Arad, Primăria Sebiş, Spitalul de Boli Cronice Sebiş și Pensiunea Onyx, iar locuitorii zonelor amintite au beneficiat de un set de analize gratuite, care a cuprins un consult cardiologic specializat.
Acțiunea a avut şi un scop informativ, respectiv comunicarea din partea voluntarilor responsabili de această acţiune a unor informaţii despre bolile cardiovasculare, simptome ale acestora şi cum se preveni aceste boli. Dat fiind faptul că România este printre ţările fruntaşe în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare şi decesurile provocate de acestea, scopul acestui proiect a fost de a încerca să depisteze precoce astfel de afecţiuni şi, mai important decât atât, să prevină dezvoltarea unor astfel de afecţiuni.
La dispoziţia localnicilor, a stat o echipă de voluntari formată din medici de la Spitalul Judeţean Arad şi din alte locaţii, precum Bucureşti, asistente de la Spitalul Orăşenesc Sebiş şi un grup de studenţi voluntari de la UVVG .
„Acest proiect nu este la prima reprezentaţie în judeţul Arad, el desfăşurându-se anterior în Ghioroc şi urmând ca în viitorul apropiat să aibe loc şi în Municipiul Arad. Mă bucur să pot lua parte la acest tip de acţiuni de prevenţie şi, de fiecare dată când am ocazia să particip, o fac cu mare plăcere. Ţin să mulţumesc pe această cale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, în mod special domnului preşedinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, prof. univ. dr. Liana Moş, decanul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară şi întregii conduceri a Universităţii, care fac posibile astfel de acţiuni. Consider că astfel de activități au o relevanţă mare în atingerea scopului de a scădea rata dezvoltării de boli cardiovasculare în rândul populaţiei României, care este destul de mare, mult peste media Europei. Bineînţeles că astfel de acţiuni necesită timp, dar sunt sigur că tot acest timp dedicat unei astfel de acţiuni se va reflecta în starea de sănătate a populaţiei”, Ionel Naţi, student în cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și medicină Dentară a Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Comentarii

comentarii