Acasă Actualitate Primăria Timișoara a inventat ”bursele de creație”, pentru ca jurnaliștii să scrie...

Primăria Timișoara a inventat ”bursele de creație”, pentru ca jurnaliștii să scrie de bine despre Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

DISTRIBUIȚI

Pentru a avea o imagine bună și pentru a controla modul în care este reflectat programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Primăria Timișoara a băgat mâna adânc în bugetul orașului și a inventat ”bursele de creație”.

720.000 lei din bugetul local al orașului vor fi împărțiți de 37 de artiști și 23 de jurnaliști, din Timișoara, București, Cluj, Sibiu și alte localități, care vor primi burse de creație în cadrul programului Energie! derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Lansat pe 12 iunie, programul Energie! Burse de creație, a primit 148 de aplicații. Juriul a ales propuneri artistice sau jurnalistice din domeniile arte sonore și teatru, literatură, artă digitală și new media, arte vizuale, dans sau presă culturală. ”Ediția din acest an a programului a încurajat în mod activ tinerii artiști, aflați la început de carieră, alocând un număr crescut de burse creatorilor sub 35 de ani”, transmite Centrul de proiecte.

Dintre cei 23 de jurnaliști care vor primi 11.280 de lei, doar patru sunt din Timișoara, și doar o parte au legătură cu presa, cei mai mulți activând în domeniul blogosferei.

Jurnaliști din Timișoara sunt: Melania Cincea, redactor-șef la Timpolis, Andreea Socaci (Oance), realizator de emisiuni la West City Radio și jurnalist la Banater Zeitung, Vlad Tollea, corespondent Libertatea în Timișoara, și Anitta-Alexandra Pelin, care are un site denumit Spații noi.

„Bursele de creație sprijină o etapă esențială pentru o scenă culturală vitală: explorarea, testarea de idei și procesul de lucru care conduce la noi formule artistice. La baza programului de finanțare stă încrederea în puterea artiștilor de a-și transforma ideile în practici artistice sau jurnalistice și nevoia de a experimenta. Credem că e important ca publicul să înțeleagă mai bine munca acestora, să îi întâlnească, să fie posibil un dialog pentru o mai bună cunoaștere reciprocă. Pentru jurnaliști, bursele vor fi cu siguranță timp câștigat pentru documentare, iar Programul cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturi în anul 2023” va primi astfel noi semnificații, prin curiozitatea aplicată a noilor conținuturi editoriale care vor fi create”, a declarat Raluca Iacob, coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact Timișoara 2023.

Lista completă cu aplicanții și bursierii o puteți consulta AICI.

Bursele sunt acordate în cadrul Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural, implementată de Centrul de Proiecte. Bursele se acordă pe o perioadă de 4 luni, din august și până în 10 decembrie 2023.

Comentarii

comentarii