Acasă Actualitate Primăria Timișoara a lansat licitația pentru administrarea a cinci cimitire

Primăria Timișoara a lansat licitația pentru administrarea a cinci cimitire

DISTRIBUIȚI

Joi, 22 septembrie, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru concesionarea a cinci cimitire publice pentru o perioadă de doi ani. Procedura a fost împărțită în două loturi și include: Cimitirul Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor şi Cimitirul Stuparilor (Lot 1) și Cimitirul Calea Şagului şi Cimitirul Rusu Șirianu (Lot 2). Redevențele vor fi de minimum 130.900 lei per lot. De asemenea, tot de aceeași valoare vor trebui să fie și reparațiile și investițiile făcute.

„Cimitirele din Timișoara arată groaznic și mi-am arătat nemulțumirea față de modul în care au fost îngrijite. Mai mult decât atât, în lunile trecute a ieșit un întreg scandal de corupție cu privire la modul în care au fost concesionate în administrația precedentă. Așa ceva nu este permis, am eliminat criteriile prin care s-au dat cimitirele cu dedicație și am inclus indicatori de performanță pentru modul în care vor fi gestionate. Setăm un minim de investiții și reparații pe care viitoarea firmă va trebui să le facă și vrem să ne asigurăm că va exista un management al deșeurilor real. Ofertantul câștigător nu va mai da gunoiul oricărei firme dubioase, care-l va arunca în final pe domeniul public al Timișoarei”, transmite primarul Dominic Fritz.

Concesionarii vor avea obligația să afișeze număr de telefon, e-mail, regulile și tarifele aprobate, pentru ca cetățenii să poată sesiza primăria în legătură cu probleme sau orice nereguli sesizate. Obligațiile firmei câștigătoare includ prestarea zilnică a serviciului, prevenirea poluării solului și apelor subterane și managementul deșeurilor, conform indicatorilor de performanță. Tarifele de prestare a serviciilor pentru desfășurarea ceremonialului înhumării au fost indexate cu inflația, dat fiind faptul că acestea nu au mai crescut din anul 2017, iar costurile de operare, în mod particular cheltuielile salariale, au crescut semnificativ. Veniturile estimate ale ofertanților pentru perioada de concesiune sunt reflectate în valoarea estimată a contractului.

Ofertele vor putea fi depuse până pe 2 noiembrie, ora 15.00. Mia multe detalii sunt disponibile în anunțul de pe sistemul electronic de achiziții publcie: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/pc-notice/v2/view/100018320.

Vă amintim că problemele din cimitirele din Timișoara nu sunt deloc noi. Totuși, acestea s-au accentuat recent. În cazul celor din Calea Șagului și de pe Rusu Șirianu, nu există administrator propriu-zis de mai bine de un an, când viceprimarul Cosmin Tabără a reziliat contractul cu Casa Funerară Octavian, cea care l-ar fi mituit pe fostul director Florin Răvășilă pentru a câștiga licitația. În decembrie a fost găsită o soluție „de avarie”, rămânând stabilit că forma finală de administrare a cimitirelor va fi stabilită ulterior. Totuși, aceste proiecte au ajuns în plenul Consiliului Local de abia la finalul lunii iulie.

Între timp, viceprimarii nu au ezitat să se atace între ei pe această temă. Ar exista și diferențe de viziune între liberalul Tabără și useriștii Fritz și Lațcău. Pe termen lung, primul vrea administratori privați, în timp ce ceilalți doresc înființarea unui compartiment specializat direct în primărie. Inițial, primarul propune contract de concesiune doar pentru un an, până la organizarea dorită. Totuși, S-a ajuns la un compromis și acum se caută administratori pentru doi ani.

Comentarii

comentarii