Acasă Actualitate Profesorii din Timiș, în protest la București. Virgil Popescu: “Ne simțim jigniți...

Profesorii din Timiș, în protest la București. Virgil Popescu: “Ne simțim jigniți de cele două partide de guvernământ!”

DISTRIBUIȚI

Joi, 13 ianuarie, profesorii sindicaliști din Timiș, dar și din alte județe, au protestat, în fața Guvernului României de la București, dar au pichetat și sediile principalelor partide politice – PSD și PNL.

Din păcate, dascălii susțin că au fost tratați de către șefii celor două partide PNL și PSD cu dispreț: nu au vrut să îi întâlnească față în față pe profesori.

La PSD, profesorii au fost primiți de un “funcționăraș”, dar ei au insistat și cu greu au reușit să dea de un consilier al lui Ciolacu, șeful partidului.

La PNL, a fost și mai rău. Un funcționăraș a acceptat numai un reprezentat al protestatarilor să intre în sediul partidului să înmâneze revendicările scrise.

“Acesta este respectul de care ne bucurăm noi în fața celor două partide care conduc România. Ne simțim jigniți de modul în care am fost tratați de reprezentanții partidelor de guvernământ. Este foarte jenant! E o lipsă de respect față de profesori. E și o lege dată de Parlamentul României și ei au prorogat- o o dată și au prorogat- o a doua oară!”, a declarat prof  Virgil Popescu, președintele Sindicatului “Spiru Haret” Timiș, joi 13 ianuarie, la ora 20.00.

Protestul de la București a fost organizat Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“.

Cele trei federații, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ.

Cele trei federații reamintesc reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

Majorarea salarială de doar 4 %  de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.

În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.

În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional. ”Ne-am  săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!”, este mesajul profesorilor sindicaliști.

Comentarii

comentarii