Acasă Actualitate Proiect de lege. Primăria Timișoara ar putea lua împrumut de la Trezorerie...

Proiect de lege. Primăria Timișoara ar putea lua împrumut de la Trezorerie pentru a asigura funcționarea Colterm în această iarnă

934
DISTRIBUIȚI

ajutoare incalzire bLuni, 1 noiembrie, reprezentanții USR PLUS Timiș anunță că a fost depus un proiect de lege care, odată adoptat, le-ar permite primăriilor să se împrumute din Trezoreria de Stat și pentru cheltuieli de funcționare. Acest lucru ar însemna că Primăria Timișoara ar putea să acopere o parte din costurile cu încălzirea din această sursă.

Printre semnatarii proiectului de lege se regăsește și senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan. „În contextul prețurilor extrem de volatile ale gazelor naturale, primăriile orașelor care folosesc un sistem de termoficare trebuie să beneficieze de cât mai multe mecanisme prin care să poată să asigure acest serviciu public pe timpul iernii. Aceasta nu este o soluție pe termen lung, dar este o soluție necesară în acest moment din cauza crizei europene a gazelor naturale”, transmite acesta.

Vă amintim că primarul Timișoarei, Dominic Fritz, declara vineri că vede doar patru posibile surse pentru asigurarea costurilor de termoficare în această iarnă: bugetul local, consumatorii, bugetul de stat și împrumutul de la Trezorerie. Cum din primele două surse – inclusiv dacă se mărește prețul la gigacalorie – nu se pot suporta integral costurile, Fritz sugera că ar fi nevoie de una de o intervenție de la nivel central.

Premierul interimar demis Florin Cîțu spunea, vineri, că exista și înainte posibilitatea ca Primăria Timișoara să se împrumute de la Trezoreria de Stat, invocând o ordonanță de urgență din luna iulie, doar că nimeni nu l-ar fi informat și pe Fritz. Totuși, potrivit textului OUG 83/2021, cel despre care vorbea premierul, împrumuturile se pot realiza doar pentru acoperirea unor cheltuieli de investiții.

Comentarii

comentarii