Acasă Eveniment Protestele pe tema „Roşia Montană” continuă în Piaţa Unirii din Timişoara

Protestele pe tema „Roşia Montană” continuă în Piaţa Unirii din Timişoara

DISTRIBUIȚI

solidaritate rosia montana

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că proiectul minier de la Roşia Montană va fi oprit. În acelaşi timp, Ponta a vorbit şi despre posibile daune pe care statul român le-ar putea plăti companiei canadiene care intenţiona să exploateze zăcămintele de metale din Apuseni. Chiar dacă promisiunea de oprire a proiectului i-au mai liniştit pe unii protestatari, mitingurile vor continua atât în Timişoara, cât şi în alte oraşe din ţară.

În acest sens, protestatarii timişorenii au transmis un apel la solidaritate. Sub titlul „Piața Unirii preOCUPATĂ de Roșia Montană”, protestatarii scriu: „Noi, timișorenii, am ieșit în stradă duminică, 8 septembrie într-una dintre cele mai mari manifestații civice de la Revoluție încoace. Am continuat acest protest masiv rămânând peste noapte în Piața Unirii. Pe 9 septembrie ocuparea Pieței s-a transformat într-un spațiu public de dezbatere, o agora deschisă oricui și bazată pe principiile respectului reciproc, dreptului la opinie și a solidarității. Aceasta este o mișcare non-asociată vreunei organizații sau partid. Este un protest care pornește de la oameni diverși animați de o luptă comună într-o organizare orizontală, fără lideri și ierarhii.

Timişorenii anunţă că protestele vor continua până în momentul în care Parlamentul va vota respingerea proiectului de lege, Guvernul va respinge în procedura de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu, Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativă a României pentru UNESCO, cianura va fi interzisa prin lege in activitatile miniere din România, cei patru iniţiatori ai proiectului de lege cu privire la Roşia Montană – ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.

Suntem aici și pentru alte cauze locale, naționale și internaționale: interzicerea cianurii, a fracturării hidraulice, a organismelor modificate genetic, etc. Toate fac parte dintr-o luptă globală pentru
afirmarea vieții și demnității tuturor ființelor vii și, în general, a naturii. Aceste teme importante sunt dezbătute aici, în fiecare seară într-o Adunare Generală ce începe de la ora 20 la care oricine e binevenit. De asemenea, aici veți găsi informații despre ce se întâmplă cu adevărat la Roșia Montană”, declară protestatarii.

Comentarii

comentarii