Acasă Administraţie PUZ-ul pentru blocul din Piața Crucii nu a fost aprobat de Consiliul...

PUZ-ul pentru blocul din Piața Crucii nu a fost aprobat de Consiliul Local Timișoara

DISTRIBUIȚI

Consilierii locali din Timișoara nu au fost de acord cu aprobarea PUZ-ului pentru construcția de trei etaje planificată pe strada Bisericii, nr.7. În ședința din 23 februarie, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestuia a strâns doar abțineri, șapte, și voturi împotrivă, 15. Probleme majore sesizate au fost două, cele invocate și de societatea civilă: lipsa avizului de oportunitate și nerespectarea cerințelor legale privind transparența.

Răzvan Negrișanu, consilier local USR PLUS și arhitect de profesie, a subliniat: „În 2017, a fost obținut un certificat de urbanism, de care a fost legat avizul de oportunitate, baza de pornire pentru orice documentație. Aviz este legat de certificatul de urbanist, printr-un text al acestui aviz. Ideea este că în mai 2019 a expirat acest certificat de urbanism și, deci, și avizul de oportunitate. La câteva luni, în februarie 2020, a fost luat un alt certificat de urbanism, cu solicitarea beneficiarului de menținere a avizelor. Răspunsul primăriei vine diferit, oferă toate avizele, mai puțin cel de oportunitate”

Acesta a mai remarca că mai există încă o problemă de procedură în privința acestui PUZ, cea a transparenței. „Este problema legată de afișajul panoului. Există o hârtie prin care se spune că acel panou nu a stat perioada regulamentară, a fost semnat de 200 de persoane. Beneficiarul susține partea opusă. Problema este că nu există dovezi că panoul a stat toată perioada. Aș vrea să adaug, sunt conștient de eforturi, știu ce înseamnă un PUZ așa de complicat, dar eu susțin că trebuie să susținem un principiu, să nu încurajăm perpetuarea unor PUZ-uri cu astfel de nereguli”, a mai adăugat Negrișanu.

Ceilalți consilieri au apreciat că acest proiect de hotărâre nu ar fi trebuit din start să apară pe ordinea de zi, dar reprezentanții aparatului de specialitate din primărie, de la Direcția de Urbanism, au intervenit, spunând că avizele pentru promovarea proiectului au fost date în baza unor documentații la rândul lor aprobate de alte departamentele ale primăriei.

Dintre consilierii locali, Simion Moșiu a spus că din moment ce, practic, ar fi urmat ca un bloc să fie construit între case, într-un cartier istoric, cel mai probabil există și probleme pe partea tehnică a proiectului, nu doar pe procedură. Pe de altă parte, Radu Țoancă a adăugat că, cel puțin pe viitor, Consiliul Local sau aparatul de specialitate ar putea veni și în sprijinul beneficiarilor, intervenind pentru găsirea unor compromisuri între aceștia și societatea civilă.

Comentarii

comentarii