Acasă Actualitate Recomandările DSP Timiș pentru angajatori și angajați, de Ziua mondială a sănătății...

Recomandările DSP Timiș pentru angajatori și angajați, de Ziua mondială a sănătății și securității în muncă

DISTRIBUIȚI

Direcția de Sănătate Publică Timiș, în colaborare cu medicii de familie și asistentele medicale comunitare, va marca, în data de 28 aprilie, Ziua mondială a sănătății și securității în muncă, cu sloganul ”Un loc de muncă sigur și sănătos este un drept fundamental!”

La nivelul DSP Timiș, în anul 2022, au fost declarate patru cazuri de boală profesională.

În acest context, DSP Timiș recomandă pentru angajatori următoarele:

Identificarea factorilor de risc de la locul de muncă, evaluarea factorilor de risc profesional de la locurile de muncă, informarea lucrătorilor cu privire la factorii de risc profesional, planificarea unor activități de diminuare și eliminare a riscurilor, implementare unor măsuri de eliminare a riscurilor și implicarea angajaților în respectarea lor.

De asemenea, pentru angajați, DSP Timiș recomandă să fie responsabili la locul de muncă, să urmeze toate procedurile și regulile de sănătate și securitate în muncă, să primească un instructaj adecvat pentru a putea respecta măsurile de protecție la locul de muncă, să raporteze orice pericol identificat și să păstreze zona de lucru curată și ordonată.

La sediul ITM Timis, a fost organizat, împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara, conferinta ,,Contribuția telemuncii la optimizarea relațiilor de muncă si a securității și sănătății în muncă din perspectiva globalizarii”.

Aceasta este o tema de actualitate, în contextul digitalizării și utilizării inteligenței artificiale.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă pe 28 aprilie pentru a promova prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Este o campanie de sensibilizare menită să concentreze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume.

O cultură naţională de securitate şi sănătate în muncă este una în care dreptul la un mediu de lucru sigur şi sănătos este respectat la toate nivelurile, în care guverne, angajatori şi lucrători participă activ la asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilităţi şi îndatoriri definite şi în care cea mai mare prioritate este acordată principiului prevenirii.

De aceea, anul acesta OIM se concentrează pe nevoia stringentă a țărilor de a-şi îmbunătăți capacitatea de a colecta și a utiliza date de SSM fiabile.

 

Comentarii

comentarii