Acasă Actualitate RETIM și ADID Timiș au început controalele la recipientele de colectare a...

RETIM și ADID Timiș au început controalele la recipientele de colectare a deșeurilor în cadrul campaniei „Eticheta Roșie

DISTRIBUIȚI

Luni 30 octombrie, RETIM Ecologic Service și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID Timiș) au început  controalele în Timișoara la recipientele de colectare a deșeurilor, în cadrul campaniei „Eticheta Roșie”.

Această inițiativă desfășurată are la bază un mesaj important: „Ferește-te de Eticheta Roșie! Colectează separat, neapărat”

Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș și președintele ADID, a atenționat că, dacă vor fi găsită deșeuri neconforme în pubela neagră – cum ar fi vegetale, reciclabile, periculoase, din construcții, DEEE-uri, cadavre de animale, ambalaje din sticlă sau deșeuri periculoase din menajer – toate acestea vor rămâne pe loc, iar pubelele vor fi etichetate cu eticheta roșie.

Astfel, cetățenii de la case sau asociațiile de proprietari să știe că există nonconformități în ceea ce privește deșeurile în acele pubele.

”Etapa a doua înseamnă suprataxare cu un tarif mai mare pentru cei care nu sortează cum trebuie în interiorul pubelei. De ani de zile, susținem că cetățenii trebuie să sorteze conform legii, reciclabile la reciclabile, iar deșeurile menajere în pubelele negre destinate deșeurile menajere.
Vor avea loc controale și vor fi aplicate etichetele roșii, altfel încât cetățenii și asociațiile de proprietari să știe că s-a trecut la o nouă etapă în ceea ce privește colectarea deșeurilor la nivelul județului Timiș”, a declarat Cristian Moș.

Retim susține că legislația națională impune reguli stricte și sancțiuni pentru colectarea deșeurilor, iar prin această campanie se dorește să se atragă atenția asupra consecințelor grave ale nerespectării regulilor de colectare separată.

Luni,  fost o demonstrația practică a primelor controale ale recipientelor de colectare, efectuate de echipele mixte formate din reprezentanții RETIM, ADID Timiș și ai autorităților locale. Acest demers are la bază ordonanța de urgență nr. 92/2021, care impune producătorilor și deținătorilor de deșeuri obligația de a colecta separat și de a nu amesteca deșeurile menajere cu alte tipuri de deșeuri. Operatorii de colectare, precum RETIM, au responsabilitatea de a verifica și de a aplica penalizări în cazul nerespectării acestor prevederi legale.

Dan Pascu, director general Retim Ecologic Service, a spus că ceea ce trebuie să înțeleagă toată lumea este faptul că regulile de selectare separată a deșeurilor sunt aceleași de peste 10 ani. Acum, se aplică niște instrumente deopotrivă și pentru autoritățile publice și pentru operatorul de colectare introduse în lege în urmă cu un an și jumătate.

”Împreună cu ADID Timiș ne-am organizat. Avem modificare de contract în care ni se spune precis cum să acționăm în două situații când găsim alte deșeuri decât deșeurile menajere în pubele negre.

În acele pubele unde se vor afla deșeuri periculoase, menajere, deșeuri  în construcții și demolări, deșeuri vegetale, electrice și electronice, cadavre de animale sau ambalaje de sticlă – acele pubele vor fi interzise a fi colectate și golite.

Vor rămâne pe loc și vor primi o etichetă roșie pe care se scrie ”Conținut necorespunzător. Verificat și neridicat. Vei fi tarifat dublu”, cu data exactă. Vor fi înștiințate autoritățile publice locale – primăria și poliția locală. Astfel, să se ia și alte măsuri, iar în aceste cazuri amenzile sunt foarte mari”, a declarat Dan Pascu.

Interesant este că, în general, cetățenii au înțeles și știu să selecteze corect deșeurilor, totuși, mai sunt probleme și mai e nevoie de educație.

Dan Pascu a mai adăugat: ”E foarte important de zis că tot mai rar vedem situații când nu se selectează corect deșeurile. În anumite zone anumiți cetățeni uită să selecteze. Nu știu sau nu li se pare interesant sau poate cred că ne fac nouă operatorilor vreun bine și nu am merita. E clar, din varii motive unii cetățeni nu pun deșeurile separat în pubelă.

Până acum nu a fost o reacție a autorităților sau a operatorului. Nu s-a întâmplat nimic. Pubelele au fost colectate și de la cei care separau și cei care nu separau.
Acuma vine legiuitorul și impune tarife penalizatoare duble la cei care nu selectează corect. Nu au făcut decât să ia din legea și să introducă la noi în contract cum procedăm cu eticheta roșii, cu proces verbal și înștiințarea utilizatorilor cu telefonul dacă au telefon la noi sau cu adresa de email și le vom explica ceea ce s-a întâmplat de ce nu li s-a ridicat gunoiul. Totul se documentează. Să înțeleagă lumea că există și aici reguli”.

Prin urmare, Retim îi îndeamnă pe toți cetățenii din Timiș să se implice activ în activitatea de colectare separată a deșeurilor, contribuind astfel la pregătirea lor pentru reciclare și la evitarea consecințelor financiare nedorite.

”Prin acțiunea noastră colectivă, putem construi o comunitate informată și responsabilă”, este mesajul conducerii Retim.

RETIM Ecologic Service SA și ADID Timiș prin campania „Eticheta Roșie” subliniază obligativitatea colectării separate a deșeurilor în județul Timiș. Această inițiativă are drept obiectiv conștientizarea populației cu privire la importanța respectării obligațiilor legale în domeniul gestionării deșeurilor și impactul negativ al amestecării acestora.

Această practică a fost reglementată în legislație de peste 10 ani, iar mulți cetățeni cunosc deja în detaliu aceste reguli. Totuși, încă nu se conștientizează faptul că amestecarea deșeurilor face ca reciclabilele să nu mai poată fi recuperate.

„Este crucial ca fiecare dintre noi să înțeleagă că necolectarea separată a deșeurilor nu rămâne fără consecințe. Prin amestecarea acestora, încălcăm obligațiile legale și ne expunem și riscului de a suporta măsuri punitive. Echipele noastre vor verifica cu atenție recipientele de colectare și, în cazul în care se constată amestecarea deșeurilor sau prezența unora nepermise, vor fi aplicate penalizări în conformitate cu prevederile legale. Doar prin colectarea separată, se creează condițiile necesare pentru reciclare sau valorificare, contribuind la reducerea cantității de deșeuri și la conservarea resurselor naturale”, a concluzionat Dan Pascu, directorul general Retim Ecologic Service.

În cadrul campaniei „Eticheta Roșie”, operatorul de salubrizare RETIM va efectua verificări permanente ale recipientelor de colectare. În situația în care se constată deșeuri amestecate sau prezența altor deșeuri decât cele menajere, RETIM va factura dublu tarifului obișnuit sau nu va colecta recipientele care conțin deșeuri nepermise.

Pe lângă măsurile luate de RETIM, autoritățile locale – Poliția Locală sau Primăria, în baza Ordonanței de Urgență 92/2021, vor putea să aplice amenzi de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice și de la 40.000 lei la 60.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea obligației de colectare separată pe categorii de deșeuri.

Pentru mai multe informații și detalii despre campania „Eticheta Roșie”, puteți să vizitați site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau să contactați operatorul la telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00-19:00.

Comentarii

comentarii