Acasă Economic Retrofix – proiectul prin care studenţii UPT şi UVT propun o schimbare...

Retrofix – proiectul prin care studenţii UPT şi UVT propun o schimbare la față a cartierelor de blocuri

DISTRIBUIȚI

upTIMEchipa studenților Universităţii Politehnica din Timişoara şi a Universităţii de Vest din Timişoara, upTIM, dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume, ce promovează arhitectura sustenabilă şi tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe 2014.

Asociația UPTIM a fost creată pentru a construi cadrul necesar dezvoltării de proiecte şi programe universitare de educaţie prin practică, în cadrul conlucrării interdisciplinare și pentru a dezvolta concepte şi soluţii tehnice inovatoare în domeniul sustenabilităţii mediul construit. Proiectul Retrofix este prototipul de reabilitare termică a apartamentelor construite în perioada comunistă, pe care echipa upTIM îl proiectează și îl va construi în fața Palatului de la Versailles în iulie 2014, în cadrul expoziției Solar Decathlon Europe 2014.
Proiectul este conceput în două etape, prima reprezentând integrarea unui sistem de anvelopare care să asigure izolarea termică şi fonică, precum şi găzduirea instalaţiilor cu integrarea tehnologiilor solare, iar cea de-a doua reprezintă extinderea pe orizontală şi/sau verticală a apartamentelor din blocurile vechi. Retrofix reprezintă un sistem inovativ care aduce o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte locuirea la bloc.
Echipa upTIM realizează o serie de evenimente care au ca rol consultarea populației în vederea stabilirii unor direcții clare de dezvoltare a proiectului. Workshopul desfăşurat în timpul StudentFest 2013 a avut ca rezultat pavilionul temporar „La poveste” din cartierul Soarelui, care este acum loc de întâlnire între membrii echipei şi locuitorii cartierului. ”Cu ajutorul locuitorilor am organizat dezbateri, activităţi interactive şi evenimente pentru copii, deoarece urmărim şi educația lor în spiritul ecologiei şi dezvoltării durabile. În iunie 2014 vom transporta prototipul în Franţa la Versailles, unde va fi expus timp de 2 săptămâni în Cité du Soleil, amplasamentul amenajat pentru expunerea celor 23 de prototipuri de locuințe solare, urmând ca ulterior să îl reconstruim în campusul Universităţii „Politehnica” din Timișoara, pentru a fi promovat către publicul larg ca rezultat al cercetării mediului universitar timișorean în domeniul eficientizării consumului de energie a blocurilor construite în perioada socialistă,” spun cei de la upTIM.

Comentarii

comentarii