Acasă Politica Revolta românilor din Serbia: „Constituţia nu ne permite să intrăm în Parlament!”

Revolta românilor din Serbia: „Constituţia nu ne permite să intrăm în Parlament!”

412
DISTRIBUIȚI

ioan sferaSituaţia celor 40.000 de români din Republica Serbia devine tot mai tragică, din cauza lipsei de drepturi politice.

Din păcate, pentru ceilalţi peste 300.000 români, denumiţi vlahi, condiţiile devin şi mai grave, fiindcă pe lângă faptul că nu sunt recunoscuţi drept români de către autorităţi şi nu au drepturi politice, nu au nici libertăţi religioase sau posibilitatea de a înfiinţa şcoli sau publicaţii în limba română.

Dr. Ioan Sfera, preşedintele Partidului Român din Serbia, trage un semnal de alarmă faţă nedreptăţile prin care trec românii din Serbia „vecină şi prietenă”. El a dat un exemplu concret: pentru un etnic român este imposibil să acceadă în Parlamentul Serbiei sau în consiliile locale şi judeţene, denumite parlamente locale şi provinciale, atât timp cât numele lui sună româneşte.

„Constituţia şi legile Serbiei sunt astfel întocmite pentru ca noi, românii, să nu avem nicio şansă să intrăm în Parlamentul Republicii Serbia şi în parlamentele locale şi provinciale. Românii sunt numiţi ţigani de majoritate”, a declarat dr. Sfera.

Nemulţumirea medicului este şi mai mare, fiindcă mass-media din România nu scrie deloc despre problemele românilor din Serbia, iar guvernul nu este interesat deloc de conaţionalii de peste graniţă. Medicul va aduna reprezentanţii tuturor minorităţilor etnice din Serbia, pentru a face un memoriu către Comisia Europeană.

Comentarii

comentarii