Acasă Actualitate Se poate licita veșnicia? La Reșița se întâmplă deja!

Se poate licita veșnicia? La Reșița se întâmplă deja!

DISTRIBUIȚI

Decizia Administrația Cimitirelor din Reșița de a scoate la licitație 42 de locuri de veci stârnește controverse. Licitația a fost organizată după ce, prin hotărâre de Consiliu Local, toate morminte a căror proprietari nu și-au achitat taxele au fost trecute în domeniul primăriei. Conform administrației din Reșița, după o cartografiere și o inventariere a tuturor locurilor de veci, au fost descoperite morminte a căror proprietari nu au mai achitat taxele de foarte mult timp. ”Toți proprietarii au fost anunțați în scris de 2-3 ori să vină și să-și achite sumele restante, în caz contrar vor pierde locurile de veci. Unii au venit și și-au achitat datoriile, iar alții nu au putut fi identificați fiind la rândul lor decedați sau plecați în străinătate, fără a exista posibilitatea identificării lor sau a urmașilor acestora”.

Există însă voci care susțin că primăria nu a depus un efort prea mare pentru identificarea proprietarilor. Mai mult, dacă o persoană este dispusă să plătească taxele pentru mormântul unor prieteni, nu este lăsată. Este pus în discuție și modul în care s-a stabilit valoarea fiecărui mormânt, conform comunicatului de presă al primăriei, aceasta fiind ”calculată de un expert în funcție de poziția față de drumul de acces și felul împrejmuirii (din beton, simplă sau cu capac, criptă sau cavou) și variază între 375 și 8500 de lei”.

”E cumplit când realizezi, o dată în plus, ce dureroasă e și ,post-mortem, viața fără copii”, ne-a scris doamna Codruța Popescu, o reșițeană care a încercat să plătească taxa pentru mormântul unor prieteni, pentru care nu mai poate face nimeni acest lucru. Nu a reușit, pentru că ”nu are nici o calitate juridică”. Prin urmare, Primăria Reșița ca tranzacționa mormântul, cu tot cu cei decedați. Situație absurdă, dar ”în spiritul economiei de piață”.

Vă prezentăm în continuare textul de revoltă scris de doamna Codruța Popescu:

”Dacă veșnicia s-a născut, în opinia lui Lucian Blaga, la sat, atunci continuând cu un fel de silogism contextual, putem spune că veșnicia relativă s-a născut la Reșița. Să nu uităm, totuși, a doua premisă și-anume, Autoritatea Publică Locală Reșița scoate la licitație publică locuri de veci.

Încă din titlu, constatăm grave confuzii logice. Ceva „de veci” are un statut bine definit, încremenit. Pe cale de consecință, nu poate face obiectul unei tranzacții, necum a unei vânzări prin licitație. Darămite să fie supus comportamentului fiscal al oricărei activități economice, prin aplicare de TVA.

Oare ce formă a luat, în acest caz, Spiritul Pământului, cel care l-a făcut pe Faust să-și vândă sufletul? În urma acelui pact, încheiat cu sânge, Faust a primit tinerețe și frumusețe dar și-a pierdut sufletul.

Sufletul urbei noastre cu ce va fi înlocuit? Ce a strecurat Mefisto în înțelegere? Bani…bani?

Extrapolând versurile lui Blaga, din aceeași poezie, Sufletul satului:

„Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi

ca un miros sfios de iarbă tăiată

ca o cădere de fum din streșini de paie

ca un joc de iezi pe morminte înalte.”

realizăm ce bucurii simple sunt definitorii, acum și întotdeauna pentru un loc de viețuire. Acea comunitate tihnită și armonioasă în care cele două lumi sunt în concordie (v. ultimul vers).

Așadar, fără să exagerăm comparațiile cu o lume patriarhală, socotim că citatul ales poate fi reprezentativ și pentru sufletul orașului nostru ai cărui cetățeni ar trebui să aibă o viață bună și liniștită, expresie și a politicilor publice locale.

Așa să fie oare? Nu! Avem surprize neplăcute permanent.

Chiar dacă eram, din păcate, deja obișnuiți cu stilul de lucru al autorității locale, mai exact, cu maniera incorectă de organizare a licitațiilor publice, obiectul acestei licitații, culminând cu morții din morminte, depășește orice imaginație.

Analizând comunicatul de presă ne punem următoarele întrebări la care așteptăm răspunsuri publice:

Cine au fost specialiștii evaluatori?

Care le sunt CV pentru a vedea pregătirea de specialitate în domeniul evaluării mormintelor „deferite” licitației publice?

Sunteți conștienți că aceste morminte adăpostesc rămășițe pământești sacre?

In ce măsură starea de dezagregare a răposaților se reflectă în prețul locului de veci?

Care este temeiul legal prin care Autoritatea Publică Locală a dobândit drept de proprietate asupra acestor morminte de veci, pentru că de veci sunt, și, implicit asupra ocupanților defuncți?

Nu vă gândiți că în aceste morminte odihnesc cei care au ținut Reșița activă timp de 250 de ani?

Când cu emfază ați serbat momentul, v-ați gândit ce veți face cu memoria lor materială?

Domnilor consilieri locali, care este poziția dumneavoastră? Asumați-o public!

În expunerea de motive ați avut în vedere situația monumentelor funerare, de la Bellu, de exemplu, sau, într-un context mai larg, european, sculpturile funerare realizate de Brâncuși, la Paris?

Păstrând proporțiile, cimitirele noastre, bineînțeles, nu pot intra în circuit turistic. Dacă s-ar rupe însă bilete ați fi mai atenți cu veșnicia dispăruților?

În așteptarea unei soluții legale și moral-creștine, nu pot să închei decât:

Clipă, oricât de urâtă ai fi, stai! Oprește sacrilegiul! Nu vinde veșnicia!”

Comentarii

comentarii