Acasă Actualitate Sute de taximetriști au blocat circulația din Timișoara, protestând împotriva șoferilor de...

Sute de taximetriști au blocat circulația din Timișoara, protestând împotriva șoferilor de ride sharing – video

DISTRIBUIȚI

Sute de taximetriștii au pornit într-un marș de protest, miercuri, 6 martie, pe străzile din Timișoara pentru a atrage atenție autorităților față de nemulțumirile lor.

Supravegheați de polițiști, ei au pornit de la Heaven, au trecut pe la Consiliul Județean Timiș și apoi pe la Primăria Timișoara și s-au întors de unde au plecat.

În centru sunt patru taximetriști în greva foamei în parcarea Modex de mai multe zile.

“Sunt călare pe noi poliția și poliția locală în fiecare zi. Este o hărțuială groaznică. L-a amendat pe un coleg că nu are hartă, când acuma nu se mai folosește harta, ci tableta și GPS-ul. Este groaznic. În secolul în care trăim noi al digitalizării să îți mai ceară hartă!

Problema este că ei se iau după o lege veche care nu e actualizată. Pe mine m-au amendat ieri că nu am rupt biletul, bonul fiscal, dar clientul nu avea nevoie de acel bon și a rămas în mașină. Ca să vedeți câți sunt de porniți pe noi polițiștii locali!” ne-a declarat unul dintre taximetriști.

El a vorbit și de o parte dintre revendicări:

”Știți ce cerem noi? Câteva revendicări principale, dar sunt mai multe în ordonanța pe care am cerut să o aprobe:

1.Să fie două mașini de taxi raid sharing, la mia de locuitori, ca să fie și ei limitați ca și noi taximetriștii clasici.

  1. Să facă și ei ITP-ul la șase luni.
  2. Să aibă licență de transport exact ca și noi taximetriștii.
  3. Și foarte important: să nu poată executa serviciul de raid sharing dacă șoferul nu este din Timișoara.

Deci șofer respectiv să fie din localitatea unde face acest serviciu. Așa este normal. Să intre în legalitate și ei așa cum suntem și noi că mulți foarte mulți lucrează în ilegalitate.

Să se supună acelorași rigori ca și noi.

5. Să fie înregistrați la finanțe.

Protestul taximetriștilor de la Bucureștiului, de aici din Timișoara și din celelalte orașe solicită ca și șoferul de raid sharing să intre în legalitate ca și noi, să se supună acelorași legi ca și noi fiindcă și ei fac taxi ca și noi.

Și în primul rând să nu mai fim hățuiți de polițiștii locali și de polițiștii “, a declarat unul dintre participanții la protest.

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN se solidarizează cu toate formele de protest legale ale taximetriștilor din România și solicită Guvernului României și Parlamentului României să restabilească în regim de urgență echilibrul între cadrul de reglementare pentru activitatea de taximetrie și activitățile de transport alternativ de persoane!

În 2024, taximetriștii au tras numeroase semnale de alarmă, atât la București, cât și în țară, cu privire la situația deplorabilă a condițiilor de viață și de muncă în acest domeniu de activitate, puternic dereglementat, prin adoptarea unei legislații defectuoase și paralele privind un așa zis “transport alternativ de persoane”.

Luna trecută s-au desfășurat la Guvernul României și la Ministerul Transporturilor, consultări privind modificarea OUG 49/2019 – act normativ care reglementează transportul alternativ. 

Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – ANPOTRT, (organizație care a reprezentat și interesele membrilor altor organizații ale societății civile din taximetrie:

Asociaţia Banat Crişana – Taxi, Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania, Asociaţia Clubul Taximetriştilor Liberi de Pretutindeni, Asociaţia Taxi Transilvania, Asociaţia Banat Taxi, Asociaţia Şoferilor de Taxi Bucureşti-Ilfov) au prezentat atunci așa cum au făcut-o și în ultimul an, propunerile de îmbunătățire a acestei ordonanțe de urgență.

Din păcate, deși Guvernului României i-au fost înfățișate în mod repetat problemele din acest sector și propunerile de îmbunătățire a legislației, se tergiversează în continuare adoptarea unei decizii politice care să restabilească echilibrul între prevederile din legea taximetriei și legea privind transportul alternativ de persoane.

În aceste condiții, protestele taximetriștilor din întreaga țară au continuat și în luna februarie și martie prin proteste de amploare în Piața Constituției din București și in Timișoara și vor continua și în luna martie.

Mulți taximetriști din țară sunt în greva foamei – formă individuală de protest, expresie a stării de disperare la care au ajuns ca urmare a indiferenței autorităților cu putere de decizie în acest domeniu.

Protestatarii susțin în Uniunea Europeană este de notorietate lobby-ul puternic al companiilor care gestionează platformele on-line pentru transportul alternativ de persoane.

În multe state, concurența neloială a acestor platforme nu a fost tolerată și acest lucru trebuia să dea de gândit Guvernului și Parlamentului României așa cum s-a întâmplat și în alte țări cum ar fi: Austria, Bulgaria, Belgia, Cipru, Ungaria, Serbia, etc.

“Consultările pe care camarazii noștri taximetriști le-au avut marți, 5 martie 2024, cu reprezentanții partidelor parlamentare și în special cu reprezentanții forțelor politice care la acest moment au majoritatea în Parlament, pentru a modifica imediat anomaliile din OUG 49/2019, sunt binevenite și restabilesc contactul firesc cu cetățenii și lucrătorii români afectați de situația creată prin adoptarea unei legislații dezechilibrate, favorabilă doar modelului de afaceri disruptiv și extractiv promovat de companiile de servicii care gestionează platformele globale de transport alternativ de persoane”, mai susțin protestatarii.

Reprezentanții taximetriștilor au precizat foarte clar că nu se opun progresului tehnologic și că soluțiile propuse de aceste platforme pot moderniza și eficientiza transportul de persoane, însă situația de până acum nu mai poate continua avându-se în vedere circumstanțele și argumentele mai sus prezentate.

În final, protestatarii au transmis următorul mesaj:

“Facem un apel către Guvernul României și Parlamentul României să se trezească și să scape din “vraja platformelor” care la acest moment preiau ostil o mare parte a pieței românești de transport de pasageri, călcând în picioare reguli elementare privind concurența pe o piață liberă, utilizând cele mai scăzute standarde sociale și aplicând la scară largă metode de optimizare fiscală deosebit de agresive și de dăunătoare bugetului de stat!

Taximetriștii sunt cetățeni ai României și au nevoie urgent de protecția Guvernului și a Parlamentului României, pentru a putea să-și desfășoare activitățile conform legii taximetriei, pe o piață liberă, unde se asigură un climat de justiție din perspectiva legislației concurențiale, fiscale și sociale !!!

Nu sunt necesare 30 de zile pentru a face ceea ce trebuia făcut încă din anul 2016 !!!”.

Comentarii

comentarii