Acasă Actualitate Teste gratuite pentru pacienţii cu diabet la Spitalul Judeţean Timişoara

Teste gratuite pentru pacienţii cu diabet la Spitalul Judeţean Timişoara

DISTRIBUIȚI

B53A9823

Atunci cât simţiţi senzaţii de arsuri ori amorţeală la picioare şi sunteţi diabetic nu trebuie să lăsaţi aceste lucruri la voia întâmplării. Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara au pus pe picioare un program de testare a pacienţilor cu diabet care au astfel de simptome. Programul este gratuit şi începe din 2 decembrie, durează trei luni. Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara continuă acțiunile de screening pentru pacienți. Noul program, desfășurat în colaborare cu Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice constă în evaluarea clinică și testarea computerizată specifică a pacienților cu neuropatie diabetică, în mod gratuit. Programul de screening se derulează în ambulatorul de specialitate a clinicii de chirurgie vasculară, Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, camera 1, începând cu 2 decembrie 2014. Consultul va fi realizat pe baza unei programări telefonice la numărul 0740331111. Cabinetul este dotat cu două aparate performante, unul de proveninenţă americană, altul de provenienţă canadiană, cu ajutorul cărora pot fi testaţi cei care se adresează unităţii sanitare, explică doctorul Sorin Barac, specialist în Chirurgie Plastică şi Reconstructivă la Clinica de Chirurgie Vasculară. Potrivit statisticilor, 28.000 de persoane din județul Timiș suferă de diabet și iau tratament. În realitate, numărul bolnavilor este dublu, însă jumătate din pacienți nu știu că au diabet.

În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din 6 pacienți cu diabet va ajunge la amputație de membru

“Noi ne propunem să ne adresăm pacientului. Pacientul este cel care dimineaţă de dimineaţă trebuie să-şi examineze talpa, el este cel care-şi alege gheata cu care umblă. Când are o problemă trebuie să ştie la cine să se adreseze”, spune prof. dr. Mihai Ionac, şef Secție Chirurgie Vasculară.
În România sunt înregistrați 255.000 de pacienti cu diabet zaharat. Diabetul zaharat afectează întregul organism și concomitent mai mulți nervi de la nivelul membrelor superioare și inferioare (neuropatie periferică). Această complicatie a diabetului afectează pană la 30% din pacienti. Simptomele neuropatiei periferice sunt diferite de la pacient la pacient, dar în general se manifestă prin senzații de durere, arsuri, amorțeală, care poate evolua pană la anestezia tălpii. Pacienții au senzația de “pierdere a contactului cu pământul”, care determină tulburări de echilibru. Cu timpul, picioarele pacienților pot suferi modificări de formă și pot să apară ulcere plantare (răni în talpă). În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din 6 pacienți cu diabet va ajunge la amputație de membru. Neuropatia diabetică poate beneficia de tratament medicamentos însă compresia cronică (componenta principală a simptomatologiei) se poata trata prin tratament microchirurgical, decompresia de nerv – peste 80% dintre pacienții la care se practică interventia chirurgicală se produce ameliorarea marcată sau dispariția simptomelor.

Comentarii

comentarii