Acasă Actualitate Timișoara mai primește 19,5 milioane de lei de la bugetul de stat...

Timișoara mai primește 19,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Colterm

DISTRIBUIȚI

Luni, 28 martie, Ministerul Dezvoltării a aprobat a șaptea tranșă de subvenții pentru orașele cu sisteme centralizate de termoficare. Timișoara primește încă o dată bani, și nu puțini: 19,5 din totalul de 40 de milioane de lei alocați. Asta în condițiile în care capitala Banatului primește doar un „supliment” pentru consumul aferent lunii ianuarie, iar Oradea primește inclusiv subvenția „normală” pentru februarie. Potrivit ordinului emis de ministru în februarie, „suplimentul” se acordă în „situații deosebite generate de scumpirea gazelor naturale” și poate fi de cel mult dublul subvenției inițiale.

„Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a celei de-a șaptea tranșe, în valoare de 14.860.273,55 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022. Suma este aferentă consumului de gaze naturale din luna februarie 2022 și va fi repartizată municipiilor Oradea, Brașov, Constanța, Iași și Ploiești.

Totodată, pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale care se confruntă cu situații deosebite în furnizarea agentului termic, generate de scumpirea gazelor naturale, prin ordin al ministrului dezvoltării a fost repartizată și suma de 24.840.961,64 lei pentru municipiile Oradea, Călărași și Timișoara. Sumele alocate sunt stabilite conform reglementărilor adoptate în luna februarie, potrivit cărora Ministerul Dezvoltării are posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenția inițială, ordinul emis având în vedere subvenția acordată pentru consumul de gaze naturale din luna ianuarie 2022”, se arată într-un comunicat al ministerului.

În anexe observăm că, „suplimentar” pentru ianuarie, Timișoara primește 19,5 milioane de lei, Oradea – 4,9 milioane de lei, iar Călărașiul – 384.000 de lei. În ceea ce privește luna februarie, subvențiile sunt repartizate astfel: Oradea – 1,7 milioane de lei, Brașov – 118.000 de lei, Constanța – 7,6 milioane de lei, Iași – 318.000 de lei, Ploiești – 5 milioane de lei.  

Banii vin din fondul de 400 de milioane de lei alocați strict pentru subvenții la gaz. Până în prezent, din această sumă, inclusiv cu sumele virate luni, au fost utilizați 215.646.894 de lei. „La solicitarea administrațiilor locale, vor fi alocate alte fonduri în următoarele tranșe,  până la epuizarea sumei de 400 milioane de lei – a precizat ministrul Cseke Attila”, se arată în comunicat.

Vă amintim că vineri, 25 martie, administratorul judiciar al Colterm soma primăria să plătească de urgență 2,3 milioane de lei societății de termoficare, altfel existând riscul de a nu mai exista bani pentru gaz. În replică, reprezentanții primăriei spuneau că este „fie o greșeală de proporții a acestuia, fie o glumă extrem de proastă”.

 

Comentarii

comentarii