Acasă Actualitate Timişul îşi “exportă” gunoiul în judeţele învecinate

Timişul îşi “exportă” gunoiul în judeţele învecinate

175
DISTRIBUIȚI

La mijlocul anului viitor e posibil să fie gata prima celulă a deponeului de la Ghizela
Povestea deponeului de la Ghizela este una lungă, ce necesită timp pentru a fi spusă. În orice caz, Ghizela este locul unde s-a stabilit că se va construi viitorul deponeu ecologic al judeţului Timiş. Dar de la zis până la făcut e un drum lung, pe care timişenii îl simt pe pielea lor. Ghizela nu este prima locaţie unde s-a vrut deponeul ecologic, iar licitaţia care are loc în această perioadă, pentru stabilirea firmei ce va construi deponeul, nu este nici ea prima. În  acest timp, rând pe rând, gropile de gunoi din judeţul Timiş se închid, iar gunoiul Timişului trebuie dus undeva, până se va termina de construit acest deponeu. Şi va fi dus chiar şi în alte judeţe… Acum s-a comunicat, însă, licitaţia pentru deponeu.

Cel mai devreme, lucrările încep în 1 octombrie
“Depunerea de oferte are loc până în 30 iulie. Deja s-au prezentat patru firme. Sunt interesaţi foarte mulţi. În luna august se va efectua evaluarea ofertelor pentru deponeu, dacă nu sunt contestaţii, sper să nu fie, până în 15 septembrie cred că avem contractată firma care va efectua lucrările la deponeu. Ordinul de începere a lucrărilor efective va fi la 1 octombrie, cel mai devreme”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Adam Crăciunescu. Conform previziunilor, la anul, în iulie-august, va fi construită prima celulă de la deponeu, prima alveolă.

E posibil ca o parte din gunoi să fie dus la Bocşa
Un alt lucru care arde este închiderea gropilor de gunoi deja existente. Toate trebuie închise, fiecare având un termen bine stabilit până când se va mai putea deversa gunoi în acel loc. În 15 iulie este momentul când sunt închise gropile din mediul rural. În Timiş se va mai depune încă în unele zone. În aceste câteva locuri se va aduna gunoiul din zona respectivă. E posibil ca o parte din gunoiul din mediul rural din Timiş să ia drumul Bocşei, în judeţul Caraş-Severin. “Sper să rezolvăm un contract cu autorităţile locale de la Bocşa Română. Acolo au un deponeu care funcţionează încă doi ani de zile, pentru cei care sunt în zonă. Vom avea o întâlnire cu reprezentanţii celor din zonă, în aşa fel încât să micşorăm distanţa de transport. Cheltuielile de transport le suportă fiecare serviciu de salubritate din localităţi. Ştiau că aceste gropi de gunoi se închid”, mai spune Crăciunescu.

Timişoara – Hunedoara
Şi în locaţiile din Timiş, unde se va duce gunoi din alte părţi, mai sunt unele voci care nu sunt de acord cu acest lucru. “Mai e câte o voce ici-colo, dar sperăm ca în şedinţele din consiliul local să se aprobe. Nu au argumente”, spune vicepreşedintele Adam Crăciunescu. O groapă de gunoi, în funcţie de suprafaţa gropii, sub un hectar, costă, pentru a fi închisă, între 20.000-50.000 RON. Şi dacă, în ceea ce priveşte mediul rural timişean, o parte din gunoi e posibil să fie dus la Bocşa, gunoiul Timişoarei va fi cărat tocmai la Hunedoara. “Pentru Timişoara rămâne varianta de la Hunedoara. Deja cred că au început să transporte la Hunedoara”, spune Crăciunescu.

Comentarii

comentarii