Acasă Actualitate UMFT: Clubul Sportiv Studențesc Medicină Timișoara – 55 de ani de la...

UMFT: Clubul Sportiv Studențesc Medicină Timișoara – 55 de ani de la înființare

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și Clubul Sportiv Studențesc Medicina Timișoara vă invită la deschiderea openului internațional de șah „Memorialul Pius Brînzeu”, în 29 noiembrie, la Clubul Hyperion, din Piața Eftimie Murgu nr. 2 A, începând cu ora 15.45.

Evenimentul este dedicat aniversării a 55 de ani de la înființarea clubului de șah și are loc în cadrul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. Centru de veche tradiție a șahului național, orașul de pe Bega l-a dat pe primul campion al României, Alexandru Tyroler, în 1926.

Clubul Medicina a fost înființat în anul 1964, grație demersurilor făcute de către prof. univ. dr. Pius Brînzeu (1911 – 2002), rector al Institutului de Medicină din Timișoara, excepțional chirurg, dar și o strălucită personalitate a șahului românesc, cu multiple implicări organizatorice pe plan național și local, fiind și președinte al Comisiei Județene de Șah și promotor al sportului minții, inclusiv în domeniul publicistic, în revista Șah Timișoara.

Primul succes important al clubului l-a reprezentat câștigarea titlului național de junioare, în 1965, de către Pia Brînzeu, fiica reputatului chirurg, talentata șahistă dedicându-se ulterior carierei universitare filologice.

Și anul 1967 este unul de vârf pentru activitatea clubului, care obține titlul de campioană națională la echipe – în formula R. Alexandrescu, E. Mozes, V. Adam, N. Illijin, S. Makai, G. Baumstark, titlul național feminin prin Gertrude Baumstark, dar și titlurile naționale universitare prin Valerian Adam și Suzana Makai.

Un an mai târziu, Timișoara găzduiește finala Campionatului național pe echipe, iar Clubul Medicina ocupă locul 4.

În 1973, clubul este medaliat la Campionatul național pe echipe, câștigând bronzul, odată cu debutul lui Ioan Mărășescu – de al cărui nume se leagă multe dintre succesele obținute în ultimii 20 de ani, de când este director al clubului – membru titular al echipei și în 1975, când Medicina redevine campioană națională.

Tot în acel an, clubul organizează cel mai puternic turneu internațional feminin din istoria șahului românesc, reușind să o aducă în orașul de pe Bega pe campioana mondială en-titre Nona Gaprindashvili, care a și câștigat competiția cu 13 puncte din 13, fiind urmată de Gertrude Baumstark, ce va recâștiga titlul național în 1981, redutabila jucătoare, stabilită în Germania, numărând 7 medalii naționale în palmaresul său.

La jumătatea anilor 70, Dana Nuțu se afirmă la Medicina Timișoara, pentru care obține titlul național de senioare în anii 1979 și 1980. Dana Nuțu și Margareta Mureșan (campioană națională între anii 1983 și 1985) vor avea un merit deosebit în seria de 3 medalii consecutive, dobândite de către echipa României la Olimpiadele din 1982, 1984 și 1986.

De altfel, Mureșan realizează, în 1982, una dintre cele mai importante performanțe din istoria șahului feminin românesc, dar și a Clubului Medicina, câștigând turneul interzonal de la Tbilisi și calificându-se pentru meciurile candidatelor, sub îndrumarea antrenorului Șerban Neamțu, unul dintre cei mai proeminenți tehnicieni din istoria clubului.

Prin prestigiul internațional deținut, academicianul Pius Brînzeu aduce la Timișoara pentru un simultan, în 1983, pe campionul mondial en titre Anatoli Karpov.

La doi ani distanță, contexte nefavorabile determină o eclipsă vremelnică a clubului, care fuzionează cu Electromotor Timișoara – sub denumirea E.M.T., revenind abia în 1995 sub titulatura proprie.

Revirimentul mișcării șahiste mediciniste se datorează prof. univ. Dr. Dan V. Poenaru, fost prefect al județului Timiș în anii 1995 – 1996, care, în 2002, dă identitatea actuală Clubului Sportiv Studențesc Medicina Timișoara, reușind să asigure și un spațiu corespunzător desfășurării activității, în clădirea din Piața Eftimie Murgu.

Rezultatele nu se lasă mult așteptate: în 2004, Albert Vajda termină pe locul 2 la CN seniori, iar echipa revine în prima ligă, iar, în 2006, Vlad Cristian Jianu devine campion național la seniori; proba de dezlegări fiind câștigată de Teodora Tristariu (16 ani), succes repetat, dovedindu-se cea mai talentată exponentă a acestui gen în țara noastră.

Sub conducerea maestrului internațional Ioan Mărășescu, clubul Medicina obține cel mai răsunător succes din perioada contemporană: locul 1 la Superliga echipe masculine 2008 – Eforie Nord, cu inexpugnabilii Baklan, Miroshnicenko și Kotronias la primele mese, dar și cu Teodor Anton excelând la masa de juniori.

În anul următor, Medicina câștigă la Superligă medaliile de bronz, prin participarea șahiștilor Marius Manolache, Laurent Fressinet și Jan Smeets.

În 2010, are loc un pas important în prezentarea activităților clubului prin înființarea site-ului www.sahclub medicina.ro, gestionat de Dinu-Ioan Nicula, maestru afirmat în domeniul dezlegărilor, fiind delegat al României la Congresele Mondiale de compoziție șahistă începând cu 2005 și participant constant la Campionatele Mondiale și Europene de dezlegări. Tot atunci se aduce un plus clubului prin prezența tânărului maestru internațional George-Călin Ardelean și a marelui maestru Dorian Rogozenco.

Urmează ani rodnici care aduc și medalii naționale individuale: argint în 2012 prin Marius Manolache și bronz în 2013 prin Mihaela Sandu, marea maestră fiind prezentă și în echipa națională a României, care a obținut un excepțional loc 5 la Olimpiada de la Istanbul.

Un eveniment de maximă însemnătate șahistă îl reprezintă organizarea, în 2012, a Memorialului „Pius Brînzeu”, la sala Hyperion a mediciniștilor timișoreni, sub auspiciile președintelui de onoare al clubului, rectorul Marius Raica, învingător fiind Vladislav Nevednichy, urmat de reprezentantul Medicinei, Marius Manolache, care a avansat pe prima treaptă a podiumului la ediția din anul următor, după o luptă strânsă cu sârbul Miroljub Lazic, tranșată prin tragere la sorți, în premieră națională.

În anul 2013, Clubul Medicina a organizat finala Campionatului Național Universitar, titlurile fiind adjudecate de Mădălina Anușca și Teodor Anton.

În prezent, clubul traversează o perioadă fastă sub conducerea unui Consiliu de Administrație format din prof.univ. dr. Marius Raica – Președinte de onoare, ec. Laura Caplar – Președinte, prof. Univ. Dr. Dan V. Poenaru – Vicepreședinte și ing. Ioan Mărășescu – Director.

Astfel, în 2019, participând la Superliga României pe echipe, Clubul Sportiv Studențesc de Șah Medicina Timișoara a obținut titlurile de vicecampioană națională pe echipe, atât la masculin, cât și la feminin.

Comentarii

comentarii