Acasă Economic USAMVB Timişoara derulează un proiect european de aproape 9 milioane de lei...

USAMVB Timişoara derulează un proiect european de aproape 9 milioane de lei pentru dezvoltarea cercetării

DISTRIBUIȚI

 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi derulează proiectul „Studii doctorale pentru formare în cercetare (FOR-CE)”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 1. „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenție 1.5. „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării” şi are o valoare totală de 8.995.117,60 lei.

Prof. dr. Radu Şumălan, specialist în Fiziologie vegetală la USAMVB Timişoara şi cercetător ştiinţific în cadrul proiectului, a avut amabiliatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de acest important proiect cu finanţare europeană.

 
Care sunt obiectivele proiectului?
 
Obiectiv general îl constitutie îmbunătăţirea formării tinerilor cercetători în cadrul ciclului de studii universitare doctorale prin facilitarea accesului acestora la resurse nationale şi transnaţionale de învăţare (instruire) şi cercetare în scopul ocupării şi integrării ulterioare pe piaţa muncii. Obiective specifice sunt creşterea atractivităţii şi îmbunătăţirea participării la ciclul de studii universitare de doctorat în condiţii de susţinere financiară adecvată a 60 de doctoranzi în 5 domenii prioritare ale S.N.C.D.I. 2007-2013 (agronomie; horticultură, zootehnie, medicină veterinară şi ingineria produselor alimentare). De asemenea, se urmăreşte diversificarea formelor de pregătire a doctoranzilor prin îmbunătăţirea accesului la resurse naţionale şi europene de cercetare şi învăţare, stimularea mobilităţii şi dezvoltarea cooperarii la nivel multiregional şi transnaţional şi îmbunătăţirea programelor doctorale prin includerea unor sesiuni menite să dezvolte capitalul uman, competenţele de management ale cercetarii şi spiritul antreprenorial în vederea ocupării pieţii muncii.
 
Învăţământul românesc şi în special domeniul cercetării suferă din cauza lipsei de finanţare. Care este situaţia în domeniul agriculturii?
 
Sistemul românesc de cercetare a traversat o perioadă extrem de dificilă după 1989, subfinanţarea şi restructurarea întârziată nu au dat şansa de racordare la tendinţele mondiale din ştiinţă şi tehnologie decât în cazuri izolate, iar sectorul încă fragil al întreprinderilor din România nu a putut exercita o cerere reală pentru inovare. Practic izolat, sistemul s-a fragmentat, diferitele sale componente urmărind asigurarea supravieţuirii cu minimul de resurse existente, în principal prin finanţare publică, în cadrul unor subsisteme în mare măsură formale, sub efectul subfinanţării cronice, numărul de cercetători a scăzut drastic în perioada 1990-2009, simultan cu creşterea mediei de vârstă. Atractivitatea redusă a carierei în cercetare a determinat pierderi calitative la nivelul resurselor umane şi a făcut extrem de dificilă atragerea tinerilor performanţi în cercetare. Mulţi cercetători performanţi au ales să migreze în străinătate. Nivelul scăzut al salariilor în cercetare ar putea fi considerat ca determinant pentru atractivitatea scăzută, dar în realitate motivele sunt complexe, legate de reforma instituţională întârziată, calitatea scăzută a infrastructurii de cercetare-dezvoltare, lipsa unui sistem de evaluare care să stimuleze şi să recompenseze performanţa reală, excelenţa, Finanţarea limitată din bugetul de stat pentru studiile doctorale, costurile ridicate ale programelor doctorale cât şi sprijinul insuficient acordat doctoranzilor, au dus la scaderea interesului pentru studiile doctorale, aceleaşi cauze determină absolvenţii de master să prefere integrarea pe piaţa muncii, renunţănd astfel la continuarea studiilor şi cercetărilor. Motivele alegerii grupului ţintă (60 de doctoranzi cu frecvenţă) se bazează pe faptul că există o nevoie acută de pregatire şi formare profesională de excelenţă în domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, medicina veterinară şi ingineria produselor alimentare. Grupul ţintă inclus în activităţile proiectului este reprezentat de doctoranzii cu frecvenţă admişi, în urma concursului, pe locurile eligibile aprobate de catre Ministerul Educaţiei pentru ciclul de studii doctorale 2010/2013.
 
Ce aşteptaţi de la acest proiect?
 
Pornind de la situaţia naţională şi contextul internaţional, proiectul propune dezvoltarea capitalului uman pentru a răspunde nevoii de competitivitate a activităţii de cercetare, creşterea atractivităţii carierei în cercetare pentru atragerea cercetătorilor performanţi în institutele publice de cercetare, precum şi a celor mai talentaţi tineri absolvenţi în programele de doctorat, oferire de sprijin pentru integrarea cercetătorilor pe piaţa muncii, în scopul transferului de informaţii şi tehnologie dinspre universităţi şi centre de cercetare către societate şi companiile care activează în aceste domenii în vederea dezvoltării economice echilibrate. Urmărim consolidarea studiilor doctorale printr-o atenţie deosebită acordată educatiei şi formării de calitate într-un mediu academic, de cercetare, ca un element vital pentru îndeplinirea obiectivelor strategiei de la Lisabona. Unul dintre rezultatele aşteptate este creşterea numărului de persoane înscrise în programele de master, aspect ce nu trebuie deloc neglijat, deoarece, cu argumente academice şi financiare, acest aflux de potenţial uman tânăr s-ar putea îndrepta spre studiile doctorale, ducând astfel la creşterea numărului de doctoranzi şi revigorarea domeniului de cercetare, precum şi creşterea gradului de ocupare a pieţei muncii cu personal înalt calificat. Prin urmare, proiectul va contribui la consolidarea sistemului naţional de studii doctorale şi va sprijini dezvoltarea resurselor umane din domeniul cercetării, permitând crearea de reţele între universităţi şi centre de cercetare, dezvoltarea de cooperari transnaţionale şi mobilităţi, de programe comune de studii cu caracter interdisciplinar. În lipsa finanţării, aceste rezultate imediate nu ar putea fi obţinute, iar activităţile de dezvoltare a competenţelor generale şi mobilităţile nu ar putea fi finanţate din alte surse în perioada imediat următoare. Proiectul va asigura resurse umane cu un înalt grad de calificare în domeniile educaţional, de cercetare şi producţie agro-alimentară.

Comentarii

comentarii