Acasă Cultura Văduva veselă, de Ziua îndrăgostiților, la Opera Română Timișoara

Văduva veselă, de Ziua îndrăgostiților, la Opera Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

Văduva veselă sub conducerea muzicală a Mihaelei Silvia Roșca (invitată), având regia artistică, decorurile și costumele asigurare de Mario de Carlo și în regia tehnică a lui Hellen Ganser va avea loc, de Ziua îndrăgostiților, în 14 februarie, de la ora 19, la Opera Națională Timișoara.

Își vor da concursul corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române din Timişoara.

Spectacol interpretat în limba română. Durata estimativă a spectacolului: 2h, 30 min (inclusiv 1 pauză). Vârsta recomandată: 6+

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

Actul I

În salonul ambasadei statului Pontevedro din Paris, se sărbătorește în prezența a numeroși invitați și prieteni, ziua de naştere a ambasadorului, baronul Mirko Zeta. Ambasadorul are multe probleme diplomatice de rezolvat printre care și greaua misiune de a împiedica înstrăinarea averii frumoasei văduve, Hanna Glavari.

„Diplomat discret”, Zeta trimite după ataşatul său militar, locotenentul Danilo Danilovici, căruia vrea să-i încredinţeze sarcina de a o cuceri pe Hanna și de a o lua de nevastă. Între timp soseşte Hanna pe care o asaltează toţi pretendenţii la averea ei.

Pe când ea se află în sala de bal apare și Danilo, vădit deranjat că „patria” l-a convocat, scoţându-l din veselul local de noapte „Maxim”. Într-o frumoasă arie el povesteşte despre viaţa plicticoasă de funcţionar de ambasadă, în contrast cu splendoarea nopţilor petrecute la „Maxim”.

Aflându-se după patru zile de chef, Danilo adoarme pe o canapea, unde este descoperit de Hanna. Cei doi au fost pe cale să se căsătorească cu ani în urmă, dar familia lui s-a opus deoarece Hanna era o fată săracă din popor.

Soţia ambasadorului Zeta, Valencienne, este curtată de tânărul Camille de Rosillon, care după un flirt discret, îi scrie pe evantai că o iubeşte. Evantaiul cu inscripţia amoroasă ajunge în mâinile soţului ei.

Danilo refuză propunerea lui Zeta de a se căsători, cu aceea care nesocotindu-i dragostea s-a măritat cu un bătrân bogat, dar îi promite lui Zeta că îi va alunga pe toţi pretendenţii străini din jurul ei. În inima lui însă, vibrează și acum cu aceeași intensitate dragostea pentru Hann

Hanna, pe care n-a reușit să o uite, cu toată strădania sa de a rătăci prin cabaretele pariziene.

Se anunţă „Damen-Vals” și când Hanna îl invită la dans pe Danilo el o refuză, anunţând că-și vinde valsul pentru 30.000 de franci, moment în care toţi pretendenţii se retrag. Rămași singuri cei doi sunt emoţionaţi și îndrăgostiţi deși nici unul nu recunoaşte.

Actul II

Hanna Glavari a invitat multă lume la serata pe care a organizat-o în palatul ei din Paris. Printre invitaţi se află și Danilo.

Serbarea începe cu cântece și dansuri populare iar Hanna le cântă invitaţilor cântecul Viljei, despre o fată a pădurii care se îndrăgosteşte de un prinţ. Înainte de a intra în pavilionul din grădină pentru a-și lua un ultim adio de la Camillle, Valencienne găseşte evantaiul pierdut și scrie pe el „Sunt o femeie cinstită!”. Zeta observă intrarea unei perechi în pavilion și pentru că nu reuşeşte să-i vadă prin gaura cheii, îi cere subalternului său Niegus să deschidă pavilionul. Acesta reuşeşte în timp util s-o înlocuiască pe Valencienne cu Hanna.

Hanna e acum compromisă, fapt care o determină să anunţe logodna ei cu Rosillon. Îndurerat și furios de gelozie, Danilo pleacă să petreacă din nou la „Maxim”.

Actul III

Hanna îi încredinţează lui Niegus transformarea reşedinţei sale într-o copie a vestitului cabaret „Maxim”. Prezent alături de alţi invitaţi, Danilo nu reuşeşte să-și exprime sentimentele în faţa Hannei, lăsând muzica să vorbească în numele inimii sale îndrăgostite. Zeta află că evantaiul pierdut și regăsit în pavilion îi aparţine soţiei sale, ceea ce-l determină să vrea să divorţeze și să ceară mâna frumoasei Hanna. Dar Hanna le explică tuturor că va pierde averea în cazul în care se va recăsători iar Zeta își retrage propunerea. La auzul acestei veşti Danilo îi declară Hannei dragostea sa, cerând-o de soţie. Dar Hanna a uzat doar de un șiretlic pentru că averea va intra în posesia viitorului ei soţ, a lui Danilo și ea va fi de acum încolo nu numai veselă ci și fericită.

 

Comentarii

comentarii