Acasă Actualitate Vin bani de la UE pentru reţelele electrice transfrontaliere

Vin bani de la UE pentru reţelele electrice transfrontaliere

DISTRIBUIȚI

maarius popovici 2Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD: „Aceste fonduri sunt extrem de avantajoase pentru ţările membre, întrucât subvenţia europeană este de 75 de procente, iar restul de 25 – finanţare naţională”

Reţelele electrice tranfromntaliere revin de actualitate, prin timpul mai scurt în care se vor putea realiza. Comisarul eurupean pentru energie Gunther Oettinger (CDU, Germania), va prezenta 200 de proiecte de infrastructură europeană importante pentru asigurarea cu energie a UE.

Pentru început e alocată suma de 5,8 miliarde de euro pentru cele mai urgente reţele transfronataliere de transport energie electrică, gaze şi depozite energetice. Din punct de vedere juridic este importantă voinţa Comisiei Europene de a accelera procedurile de aprobare (avizare a proiectelor) printr-o nouă procedură, cu o singură instanţă juridică din Europa. Astfel, se doreşte ca această instanţă, împreună cu autorităţile de management ale proiectului, să obţină aprobările de construcţie în maxim 3 ani, faţă de zeci de ani cât durau în trecut. Ca exemplu – 30 de ani pentru reţelele electrice transfrontaliere dintre Franţa-Spania din trecut. În continuare, până în 2020, conform prognozei UE, se vor investi circa 200 miliarde euro pentru reţele energetice interne şi transfronatalere. Criteriul de finanţare al acestui program denumit Connecting Europe Facility trebuie să fie pentru minim două state şi trebuie reţinut că de realizarea unor reţele de transport enegetic tranfronatalier vor profita toate cele 28 de state membre ale UE.

„Aceste fonduri pot fi accesate şi de către ţara noastră”

„Aceste fonduri sunt extrem de avantajoase pentru ţările membre, întrucât subvenţia europeană este de 75 de procente, iar restul de 25 – finanţare naţională. De exemplu, Germania va profita de peste 20 de proiecte majore de transport energie electrică din Nord în Sud, ştiut fiind faptul că în Nordul Germnaiei există şi vor mai fi construite parcuri eoliene importante, iar în Sudul Germaniei au fost debranşate centrale nucleare, partea de Sud a Germnaiei fiind industrială, cea mai puternică din ţară. Pentru reţelele de gaz, pe plan european sunt prevăzute circa o sută de proeicte de interconectare, care vor contribui la o mai bună asigurare cu energie electrică şi gaze, dar şi cu menţinerea locurilor de muncă pe amplasamnetele actuale”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD. Din păcate, în multe ţări, iniţiativele cetăţeneşti blochează construcţia de reţele, managerii de proiect fiind obligaţi să recurgă la reţele subterane electrice, mult mai scumpe, dar care rezolvă totuşi problema. „Aceste fonduri pot fi accesate şi de către ţara noastră, este nevoie de reţele energetice necesare României şi vecinilor săi din UE, dar şi acelora cu care Uniunea Europeanp are parteneriate”, mai spune Popovici.

 

Comentarii

comentarii