Acasă Actualitate Vinerea Mare – moartea și îngroparea lui Isus Hristos, la Catedrala Mitropolitană...

Vinerea Mare – moartea și îngroparea lui Isus Hristos, la Catedrala Mitropolitană Timișoara

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății este marcată, astăzi, 30 aprilie, denumită și Vinerea Mare, când în urmă cu mai mult de două mii de ani a avut loc cea mai dramatică moarte care  marcat și continuă să marcheze istoria omenirii până în ziua de astăzi.

De aceea, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de la ora 18,00, va avea loc Denia Prohodului  Domnului – moartea și îngroparea lui Isus Hristos – evenimentele cutremurătoare prin care a trecut Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru răscumpărarea neamului omenesc, în cea mai tulburătoare zi din istoria umanității.

”Cântarea Prohodului Domnului simbolizează tânguirea întregii creaţii lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos. Textul slujbei îmbină profunzimea teologică şi frumuseţea poetică şi prezintă, într-o formă concentrată, învăţătura Bisericii despre Răstignirea şi Moartea Mântuitorului Iisus Histos, ce îşi găsesc desăvârşirea în Învierea Sa cea de a treia zi. La această denie este meditată și preamărită legătura dintre taina Crucii și taina Învierii, deoarece numai mormântul gol reprezintă confirmarea biruinței săvârșite prin Cruce”, explică preotul John Behr, în Taina lui Hristos, viața în moarte.

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mantuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public.

Din Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălandu-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.

Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi și țintuite fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful acestuia se fixă o scândură pe care era consemnată vină condamnatului, în cazul Domnului: “Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Trupul mort, coborât de pe cruce, putea fi aruncat într-o groapă comună, împreună cu instrumentele execuției sau putea fi încredințat oricui s-ar fi milostivit să-l îngroape – explică crestinortodox.ro.

Din Sfintele Evanghelii cunoaștem că Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce și l-a îngropat împreună cu Nicodim, în mormântul sau aflat într-o grădina din apropierea locului răstignirii.

Sâmbătă, 1 mai, de la ora  7,30, va avea loc  Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar de la ora  24, 00, Slujba Învierii Domnului.

Duminică, (Duminica Învierii), 2 mai, de la ora  9,30, va avea loc Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 17,00, A doua Înviere urmată de Concertul Corului Catedralei Mitropolitane.

Comentarii

comentarii