Acasă Actualitate Ziua Diasporei Maghiare –la Timişoara. În Timiş, numărul maghiarilor a scăzut în...

Ziua Diasporei Maghiare –la Timişoara. În Timiş, numărul maghiarilor a scăzut în ultimii ani

DISTRIBUIȚI

hw

De Ziua Diasporei, la Timişoara se dezbate soarta comunităţilor maghiare dispersate. Are loc o întrunire cu peste 50 de delegaţi din 9 judeţe ale ţării, unde participă şi reprezentanţi ai parlamentului ungar. Acţiunea are loc duminică, 15 noiembrie, când este marcată Ziua Diasporei. În Timiş sunt 35.500 etnici maghiari – 5,12 la sută din populaţia judeţului. La Timişoara există o comunitate de 15.000 de maghiari, 4,9 la sută. În decursul a 20 de ani numărul maghiarilor la nivel de judeţ a scăzut de la 62.000 la 35.000, susţin reprezentanţii UDMR. Cauza cea mai importantă este asimilarea. Dintre cele 35.000 de persoane, 64 la sută trăiesc în căsătorii mixte, a doua cauză este migraţia, iar a treia cauză este natalitatea negativă. În Timiş, cea mai mare comunitate maghiară este la Timişoara – 15.000, apoi urmează Jimbolia, Lugoj, respectiv Dumbrăviţa. Practic, 58 la sută din populaţia maghiară din Timiş trăieşte în aceste localităţi. Sunt şi 49 de localităţi în Timiş unde numărul maghiarilor este între 1 şi 100, susţin reprezentanţii UDMR. Comunităţi maghiare dispersate sunt acele comunităţi maghiare care reprezintă mai puţin de 10 la sută dintre cetăţenii dintr-un judeţ sau o localitate. În 2011, UDMR a hotărât ca data de 15 noiembrie să devină ziua comunităţilor dispersate. „De atunci, în fiecare an, prezidiul executiv organizează o acţiune de importanţă naţională, care anul acesta are loc în Timişoara. Ne întâlnim la Teatrul Maghiar pentru a dezbate soarta acestor comunităţi. Momentul principal este adoptarea planului de acţiune, care sunt principalele acţiuni care trebuie desfăşurate pentru menţinerea acestor comunităţi dispersate”, spăune Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş. 

Duminică, 15 noiembrie, de la ora 18.40 va avea loc vernisajul expoziţiei Béla Bartók, amplasată în Foaierul sălii Capitol a Filarmonicii Banatul, precum şi concertul dedicat aceluiaşi mare compozitor, de la ora 19.00, în sala de concert a Filarmonicii Banatul.
„Scopul acţiunii noastre este păstrarea identităţii comunităţilor maghiare, păstrarea limbii, preluarea tradiţiilor şi obiceiurilor”, a spus europarlamentarul Iuliu Winkler, prezent la Timişoara cu această ocazie.

Comentarii

comentarii