Acas─â National Iohannis: Solicit DEMISIA premierului Victor Ponta

Iohannis: Solicit DEMISIA premierului Victor Ponta

1105
DISTRIBUIȚI

ponta iohannisPre┼čedintele Klaus Iohannis a anun┼úat, vineri, c─â, ├«n condi┼úiile ├«n care DNA a comunicat c─â premierul Victor Ponta este ├«nvinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spun├ónd c─â, ├«n opinia sa, este o ÔÇŁsitua┼úie imposibil─âÔÇŁ pentru Rom├ónia ca premierul s─â fie ├«nvinuit de fapte penale.
“Ast─âzi, Direc┼úia Na┼úional─â Anticorup┼úie a comunicat public c─â primul-ministru Victor Ponta este ├«nvinuit de fapte penale. Dup─â p─ârerea mea, este o situa┼úie imposibil─â pentru Rom├ónia ca primul-ministru s─â fie ├«nvinuit de fapte penale. Pe de alt─â parte, pentru Rom├ónia, cel mai r─âu lucru care s-ar putea ├«nt├ómpla acum este o criz─â politic─â. Av├ónd ├«n vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
“Aceste considera┼úiuni ┼či solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru ├«ntr-o discu┼úie pe care am avut-o acum c├óteva minute”, a precizat Iohannis.
Pre┼čedintele a f─âcut acest anun┼ú la scurt timp dup─â ce s-a ├«nt├ólnit cu Victor Ponta la Cotroceni.
Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX c─â pre┼čedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere s─â demisioneze, ├«n caz contrar inten┼úion├ónd s─â ├«l suspende din func┼úie.
“Conform informa┼úiilor existente la momentul convoc─ârii premierului, pre┼čedintele ia ├«n calcul suspendarea prim-ministrului, confor Constitu┼úiei, dac─â acesta nu opteaz─â pentru varianta demisiei. Decizia va fi luat─â ├«n urma discu┼úiei ├«n care explica┼úiile premierului vor avea o importan┼ú─â”, au ar─âtat sursele, apropiate situa┼úiei.
Premierul Victor Ponta este urm─ârit penal pentru fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â, complicitate la evaziune fiscal─â ├«n form─â continuat─â ┼či sp─âlarea banilor ├«n dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi s─âv├ór┼čit ├«n perioada ├«n care era avocat, anun┼ú─â DNA.
├Än ianuarie anul trecut, ├«n contextul informa┼úiilor ap─ârute cum c─â ├«n raportul trimis de Inspec┼úia Judiciar─â c─âtre Consiliul Superior al Magistraturii se arat─â c─â este cercetat de DNA pentru afacerile de la CE Rovinari ┼či Turceni ├«n care este verificat ┼či ┼×ova, Ponta spunea presei: “E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu m─â duc m├óine, dac─â m─â cheam─â, m─â duc. Dar ┼čti┼úi de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastr─â, dar nu m-ar mira. Dar cum a┼č putea s─â nu am ┼či eu dosar la DNA? P├ón─â la urm─â, ar fi anormal. Pentru ni┼čte contracte semnate de firma dumneavostr─â de avocatur─â complexului energetic Turceni… Asta e o t├ómpenie”.
De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.
“Daca se face un dosar ├«n care fa┼ú─â de mine se ├«ncepe urm─ârirea penal─â, nu am cum s─â r─âm├ón ├«n func┼úia de prim-ministru, s─â stau ├«n fiecare diminea┼ú─â s─â dau explica┼úii cum e cu dosarul. Dar eu sper c─â, ├«n 2015, nu se schimb─â guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, c─â nu se va ├«nt├ómpla”, spunea Ponta.
Victor Ponta este urm─ârit penal pentru fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â, complicitate la evaziune fiscal─â ├«n form─â continuat─â ┼či sp─âlarea banilor ├«n dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi s─âv├ór┼čit ├«n perioada ├«n care era avocat, anun┼ú─â DNA.

Comentarii

comentarii