Acasă Actualitate La Timişoara, Horticola operează … „transplantul” de copaci

La Timişoara, Horticola operează … „transplantul” de copaci

DISTRIBUIȚI

2014 05 16 articolCopacii mari, care trebuie scoşi de pe aliniamentele stradale actuale, pentru a face loc lucrărilor de amenajare a infrastructurii edilitare, vor beneficia de un tratament mai bun, pentru că vor fi … transplantaţi.
Este vorba, de fapt, despre mutarea lor din locurile în care au fost plantaţi cu zeci de ani în urmă în altele învecinate, dacă proiectele de infrastructură municipală au nevoie de respectivele spaţii de desfăşurare.
„Am convenit cu SC Horticultura să achiziţioneze un utilaj pentru transplantarea copacilor. Noi avem multe lucrări de modernizare de făcut şi unii copaci împiedică efectuarea lucrărilor, fiind plantaţi în locurile în care se găsesc, în afara vreunei viziuni pe un anumit orizont de timp. Încercăm să îi salvăm prin transplantare, cât mai aproape de locul în care au fost iniţial, acolo unde lucrările ne obligă să-i îndepărtăm”, spune primarul Nicolae Robu.
Operaţia de mutare a arborilor a fost practicată şi până acum, folosind un utilaj al altei societăţi comerciale, dar acela permitea doar transportarea copacilor de diametre mici, în vreme ce noua achiziţie va permite transplantarea şi a unor copaci de diametre mai mari, de până la 1,14 m (în timp ce diametrele copacilor sunt de circa 30-40 cm), iar înălţimea pe care pomii o pot avea merge până la 20 de metri.
Un astfel de utilaj costă între 30 – 40 de mii de euro, în cataloagele diverşilor furnizori, iar municipalitatea, care este acţionarul principal al Horticola, va căuta cea mai bună variantă, ţinând cont de balanţa indicatori de performanţă – cost.
„Este o investiţie oportună şi utilă. Pe malul Begăi s-au transplantat sute de copaci, dar şi în diverse alte locuri din oraş. Se mai întâmplă ca unii să nu supravieţuiască, şi care sunt într-o stare de degradare şi înaintea transplantului. Ne străduim să menţinem în viaţă şi pomii cărora nu le merge bine înaintea transplantului”, adaugă Nicolae Robu.
Edilul subliniază că modernizarea în oraş trebuie făcută şi atunci trebuie să alegi între condiţii mai bune pentru locuitorii oraşului şi un copac mutat sau chiar tăiat. „Optezi pentru a-l tăia , dar important este că numărul de copaci pe care noi i-am plantat şi vom continua să-i plantăm a fost şi va fi mult mai mare decât numărul celor pe care suntem nevoiţi să-i tăiem. Noi am plantat zeci de copaci în locul unuia tăiat”, menţionează primarul.
Pe Popa Şapcă a fost nevoie să se taie tot aliniamentul pentru lucrări, dar edilul promite că vor fi replantaţi copaci de aceeaşi generaţie care vor arăta foarte bine şi vor face filtrarea aerului.

Comentarii

comentarii