Acasă Actualitate Limitarea utilizării cash-ului – un prețios cadou făcut „săracelor” bănci

Limitarea utilizării cash-ului – un prețios cadou făcut „săracelor” bănci

DISTRIBUIȚI

De la 01.01.2024 se schimbă plafoanele până la care vom putea face plăți cash, în sensul că se vor micșora. Noile plafoane aplicabile sunt după cum urmează:

Pentru tranzacțiile cash între persoane fizice și companii se impune un plafon zilnic de 5.000 de lei în limita căruia se pot face plăți și încasări reprezentând livrări, achiziții de bunuri sau servicii, dividente, cesiuni creanțe, împrumuturi sau restituiri sau finanțări. Pentru tranzacțiile care depășesc 5.000 de lei se va aplica o amendă de 25% din suma care depășește plafonul. Plafonul nu se aplică pentru plata salariilor. Facturile care depășesc 5.000 de lei vor putea fi plătite cu numerar în limita a 5.000 de lei iar restul va putea fi plătit doar prin bancă. Probabil că în momentul de față, fiecare avocat drept comercial Timișoara își sfătuiește clienții cum să acționeze începând de anul viitor.

Pentru tranzacțiile cash între 2 persoane fizice se vor putea face plăți în limita unui plafon zilnic de 10.000/tranzacție până în 31 decembrie 2024. Pentru tranzacțiile care depășesc 10.000 de lei vor fi amendabile cu 25% din sumele care depășesc plafonul.

Pentru tranzacțiile cash între două persoane juridice se pot încasa plăți de la o persoană juridică în limita a 1.000 de lei pe zi. Se va putea aplica o amendă de 25% pentru sumele care depășesc 1.000 de lei într-o tranzacție. Magazinele cash & carry pot încasa cash în limita a 2.000 de la o persoană juridică. Se pot efectua plăți către angajați pentru avansuri spre decontare folosite pentru plata furnizorilor în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei pentru fiecare angajat. Plafonul nu se aplică pentru plata diurnei și a cheltuielilor aferente deplasărilor (transport, cazare).

La registrul de casă, persoanele juridice nu pot avea în casierie mai mult de 50.000 de lei cash/zi. Sumele care depășesc plafonul vor trebui depuse în conturile bancare ale persoanelor juridice în cel mult 2 zile lucrătoare. La sumele care depășesc 50.000 de lei va fi aplicată o amendă de 25%. Prin excepție, vor fi admise peste acest plafon doar sumele aferente plății salariilor.

Am discutat despre aceste modificări cu dl. avocat Alexandru Mușătoiu din Baroul Timiș (foto), avocat coordonator al Cabinetului de Avocat Timișoara cu același nume, care a subliniat că aceste limitări nu fac decât să încurce mediul privat de afaceri și să favorizeze băncile.

„Le-au pus băncilor un impozit pe cifra de afaceri iar apoi și-au cerut scuze pentru deranj. Cum ar veni, s-au prefăcut că iau cu o mână și au dat înapoi cu 4 mâini. Sunt aberante limitările, în sine, nu doar prin comparație cu alte țări europene. Nu fac altceva decât să lovească în mediul privat de afaceri. Iar cu evaziunea fiscală nu au nici cea mai îndepărtată legătură. Economia subterană o scoți la suprafață prin reduceri și scutiri de taxe, nu prin majorări și interdicții. Afectați vor fi cei onești nicidecum cei care fac bani la negru. Acei bani la negru nu se văd nicăieri deci pe cine amendezi și pentru ce?

În schimb, aceste limitări vor spori considerabil tranzacțiile bancare, adică implicit numărul comisioanelor bancare încasate. Pare a fi scopul principal al modificărilor, adițional față de trendul vizibil al înlăturării cash-ului. Sunt convins că oamenii vor găsi soluții și vor implementa practici comerciale diferite ca să-și poată continua activitatea aproximativ ca și până acum. Gândiți-vă la următoarea situație: ca să nu-ți mai bați capul cu limitările, ții toți banii în bancă și plătești totul prin bancă deoarece tu nu ai nimic de ascuns, așa ți s-a spus că face un om cinstit. Plătești comision de administrare al contului și comision pe fiecare tranzacție fiindcă asta face un om cinstit. A se citi ghilimelele. Dar te trezești cu o poprire pe cont de la ANAF și dintr-o dată banii sunt indisponibili. Până se rezolvă problema popririi cum te descurci cu cele zilnice? Iar acum gândiți-vă cum e dacă ești persoană juridică, ai poprire și tu nu ai voie să-ți plătești cash furnizorii peste limita de 1.000 lei zilnic. Mulți vor prefera să plătească amenda de 25% în astfel de cazuri dar să-și continue activitatea.

Până la urmă pe cine ajută aceste limitări în afară de bănci? Cum cresc veniturile la bugetul statului? Politica fiscală ar trebui să asigure un climat stabil și predictibil pentru mediul privat în timp ce produce suficient venit la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor. Suntem prea departe de acest deziderat. Noi suntem încă la stadiul îndatorării generațiilor viitoare.

Însă dincolo de limitarea plăților cash, cea mai aberantă prevedere din punctul meu de vedere e impozitarea cu 70% a veniturilor din sursă neidentificată. Nu pot să înțeleg cum a trecut această lege de Curtea Constituțională. Articolul 44 din Constituția României prevede că averea dobândită licit nu poate fi confiscată iar caracterul licit al dobândirii se prezumă. Răstorni Constituția prin Codul Fiscal? Ne jucăm de-a cuvintele, înlocuim a confisca cu a impozita și gata? Să vă dau un exemplu: dacă ai un tablou mai valoros din familie, îl vinzi unui străin pentru 50.000 Euro să zicem și el pleacă în străinătate cu tabloul. Nu ai nicio dovadă că aveai tabloul respectiv, că l-ai vândut și cumpărătorul nu e de găsit, caz în care o sumă de bani neimpozabilă devine impozabilă cu 70% iar vânzătorul considerat un evazionist. E pur și simplu aberant!” a conchis avocatul Alexandru Mușătoiu.

Comentarii

comentarii