Acasă Actualitate Timişorenii sunt chemaţi să fie solidari cu Alexandru Bejan, elevul român răpit...

Timişorenii sunt chemaţi să fie solidari cu Alexandru Bejan, elevul român răpit de serviciile secrete din Rusia

DISTRIBUIȚI

Platforma Civică „Acţiunea 2012” face un apel de solidaritate către cetăţenii din Timişoara, din judeţul Timiş, dar şi din toată România, pentru a veni în sprijinul minorului Alexandru Bejan, elev în clasa a XI-a la liceul românesc „Lucian Blaga” din Tiraspol. Platfroma Civică denunţă abuzurile comise de autorităţile regiunii separatiste transnistrene în privinţa elevului român.

Conform reprezentanţilor Platformei Civice, minorul, în vârstă de 17 ani, a fost răpit de la şcoală de către ofiţerii serviciilor secrete ruse, care l-au supus unui tratament inuman, anchetându-l timp de câteva ore, şantajându-l şi obligându-l să scrie un autodenunţ din care reieşea că Alexandru a trimis bilete de ameninţare unor grădiniţe din localitate. În baza acestei declaraţii false, tânărul a fost acuzat de terorism. În prezent, Alexandru Bejan nu poate părăsi aşa-zisa „RMN”, fiindu-i încălcat şi dreptul la liberă circulaţie.

„Alexandru reprezintă încă o victimă în ofensiva împotriva românismului, dusă de autorităţile din Transnistria, care sfidează atât legislaţia Republicii Moldova, cât şi orice instanţă internaţională preocupată de respectarea drepturilor omului”, susţine Acţiunea Civică 2012, organizaţie care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Platforma Civică „Acţiunea 2012”, coaliţie formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacţie a autorităţilor de la Chişinău faţă de acest caz şi speră ca acestea să demonstreze că a fi român nu este o culpă, aşa cum o tratează separatiştii de la Tiraspol. Totodată, Platforma Civică „Acţiunea 2012” se alătură iniţiativei Consiliului Judeţean al Elevilor din Brăila de a înainta o petiţie online şi de a colecta semnături pentru sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor decizionali cu privire la situaţia deosebit de gravă a elevului Alexandru Bejan. Acţiunea 2012 îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de soarta românilor din Republica Moldova să semneze această petiţie la adresa http://www.petitieonline.com/sprijin_pentru_elevul_roman_din_tiraspol_chinuit_de_autoritati.

În 1992, în urma unui conflict armat, în partea de est a Republicii Moldova s-a format regiunea separatistă transnistreană, pe teritoriul căreia staţionează trupe de ocupaţie ruseşti. Transnistria nu este recunoscută internaţional, astfel că nu se ghidează după normele legale internaţionale, ceea ce generează de multe ori grave încălcări ale drepturilor omului şi incidente tragice. Un astfel de caz a avut loc în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, când Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani, a fost împuşcat mortal de către un aşa-zis pacificator rus, la punctul de control de pe podul de la Vadul lui Vodă.

Comentarii

comentarii