Acasă Actualitate Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România in 2013

Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România in 2013

DISTRIBUIȚI

IBM Academic Days 2013

Soluţii IBM destinate universităţilor în perspectiva unei Planete mai Inteligente

IBM România a organizat în zilele de 21 şi 22 martie la Universitatea de Vest din Timişoara cea de-a noua ediţie a forumului naţional “Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România”, dedicată unor prezentări şi dezbateri pe tema: Soluţii de calcul de înaltă performanţă pentru aplicaţii cu volume mari de date şi proiecte complexe de cercetare ştiinţifică. Această tema reprezintă un subiect important pentru mediul academic, care implică atât modernizarea infrastructurii de calcul în instituţiile de învăţământ superior cât şi deschiderea de noi linii de cercetare ştiinţifică în contextul realizării unei Planete mai Inteligente, ce trebuie să fie asumate de corpul profesoral şi de studenţi. Dezbaterile ediţiei din acest an ale manifestării IBM Academic Days au abordat subiecte de interes atât pentru mediul academic, cât şi pentru întreaga comunitate ştiinţifică din România. Discuţiile purtate pe durata celor două zile ale acestui forum au vizat: rolul universităţilor în perspectiva unei Planete mai Inteligente; prezentarea noilor programe şi resurse alocate de IBM procesului de formare a specialiştilor IT; securitate cibernetică; resurse şi soluţii informatice pentru studenţi şi profesori; eficientizarea tehnologiilor educaţionale; sisteme de învățare dinamice și autonome. Pentru a răspunde provocărilor de astăzi, sunt necesari specialişti cu o bună pregătire profesională. IBM a anunţat la sfârşitul anului 2012 lansarea unei serii de programe pentru a susţine pregătirea studenţilor din domeniul IT pentru piaţa muncii viitorului şi reducerea deficienţelor ce se manifestă în prezent în crearea competenţelor IT.
Denumită „barieră de top” a adoptării tehnologiilor avansate, securitatea cibernetică reprezintă o zonă de creştere cheie a locurilor de muncă. Se preconizează dublarea forţei de muncă din domeniul securităţii cibernetice până în 2015. Noile oferte de securitate cibernetică includ: curricule grupate care prezintă studenţilor scenarii de securitate din lumea reală; acces gratuit la software de securitate pe care profesorii îl pot utiliza în clasă pentru a preda studenţilor modul de testare al aplicaţiilor pentru identificarea erorilor şi vulnerabilităţilor, precum şi verificarea reţelei şi a serverelor virtuale pentru identificarea deficienţelor. În plus faţă de securitatea cibernetică, IBM oferă licenţe software şi materiale de instruire în trei domenii noi: analiza volumelor mari de date: Acum profesorii pot accesa şi utiliza în laboratoare produse software de analiză şi gestiune a volumelor mari de date. Sunt de asemenea disponibile module de studiu pe Hadoop adresate studenţilor din domeniul IT şi al proceselor de afaceri; comerţ – acum profesorii pot descărca software de marketing digital şi analytics din cadrul Iniţiativei IBM Smarter Commerce. Printr-o serie de module de învăţare aplicată, studenţii pot parcurge tematici ca analiza comparativă şi dezvoltarea de cod pentru a descoperi modelele online de cumpărare; aplicaţii pentru dispozitive mobile – noi module de studiu „hands-on” pentru HTML 5 şi DOJO pregătesc studenţii să dezvolte aplicaţii pentru dispozitivele mobile. De asemenea, profesorii pot descărca software-ul IBM de dezvoltare a aplicaţiilor mobile, pentru a oferi studenţilor experienţa practică.
Prezentările dedicate mediului ştiinţific incluse în programul manifestării IBM Academic Days 2013 au abordat tehnologii software, arhitecturi de calcul și soluții de integrare pentru inovarea în educație deschisă, cercetare fundamentală și transfer tehnologic prin managementul și analiza volumelor mari de date pentru suport în luarea deciziilor, analiza datelor aplicată în rețele sociale, paradigme și arhitecturi de calcul de înaltă performanță în modele Cloud, gestiunea optimizată a resurselor oraşelor și monitorizarea fenomenelor de mediu; co-crearea de valoare în sisteme de servicii interconectate în rețele.
În ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică, capabilităţile cognitive ale platformei de calcul inteligente Watson au fost proiectate să abordeze cu succes provocările reale induse de volumele mari de date într-o varietate de industrii. Sistemul IBM a fost utilizat cu succes în probleme şi proiecte complexe din domeniile îngrijirii sănătăţii şi financiar – industrii care se confruntă cu volume mari de date nestructurate în fiecare zi. Supercalculatorul IBM Watson reprezintă doar începutul unei noi ere a sistemelor cognitive care pot gestiona complexitatea limbajului uman, concomitent cu amplificarea cunoştinţelor acestor sisteme prin interacţiuni şi rezultate obţinute din preluarea, interpretarea şi analiza volumelor mari de date.
„IBM a iniţiat parteneriate cu mii de universităţi din întreaga lume, oferind suport şi conţinut digital pentru curricula universitară, software, stagii de practică studenţilor pentru învăţarea noilor tehnologii în domeniile analizei volumelor mari de date şi al calcului cognitiv. Tehnologia transformaţională, numită Watson, permite prelucrarea informaţiei în mod similar modului în care gândesc oamenii, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă a capacităţii organizaţiilor de a gestiona rapid şi eficient volume mari de date. Abilitatea de a utiliza Watson crează un potenţial enorm de îmbunătăţire a procesului de luare a deciziilor în diverse industrii, de la îngrijirea sănătăţii la comerţ, telecomunicaţii şi servicii financiare. Pentru universităţi, IBM va continua să reprezinte un partener de excelenţă în inovaţie şi tehnologie’’, a declarat Valeriu Nistor, Country Director, IBM România. „Parteneriatul strategic, de durată, cu IBM România se bazează pe cooperarea excelentă, cu prioritate, în domeniile cercetării şi inovării. Astfel, pentru cercetări în domeniul calcului de înaltă performanţă cu aplicaţii în rezolvarea problemelor complexe, Universitatea de Vest din Timişoara dispune de un supercalculator IBM BlueGene P care permite dezvoltarea de noi paradigme de programare, prelucrarea multi-criterială a volumelor mari de date şi analiza lor după modele bazate pe context. Aceasta deschide noi oportunităţi pentru inovaţie, pentru realizarea unor cercetări de vârf în domeniul monitorizării condiţiilor de mediu, a resurselor naturale şi al gestiunii rapide a datelor din sistemele economice, financiare, de sănătate şi de administraţie. Nu în ultimul rând, colaborarea cu IBM permite îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei curriculare pentru toate cele trei cicluri de studii (licenţă, master şi doctorat) şi în consecinţă creşterea nivelului de pregătire al absolvenţilor conform cu cerinţele pieţei”, a menţionat prof. dr. Viorel Negru, prorector pentru cercetare ştiinţifică al Universităţii de Vest din Timişoara.
O Planetă mai Inteligentă înseamnă menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea economică sustenabilă, obiective pentru care universitățile au o contribuție importantă în ceea ce privește formarea resursei umane calificate și promovarea inovării în proiecte de cercetare științifică.

Comentarii

comentarii