Acasă Economic Asocierea – șansa agriculturii! Șapte cooperative înființate, în 2021, în județul Arad

Asocierea – șansa agriculturii! Șapte cooperative înființate, în 2021, în județul Arad

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Arad au demonstrat că nu se tem de asociere, deși în ultimii 32 de politicienii au tot vehiculat mult ideea că producătorii agricoli români evită cooperativele, fiindcă le amintesc de vechile CAP-uri comuniste de tristă amintire.

Agricultorii au înțeles că actualele cooperative nu au nicio legătură cu CAP-urile dinainte de 1989.

Astfel, în județul Arad, au fost înființate șapte cooperative pe cultură mare, pe zootehnie și pe legume fructe, în 2021. Cum s-a ajuns la această performanță? Ioan Martin, directorul Direcției Județene Agricole Arad, a explicat:

“Fermierii s-au convins de avantajele asocierii și și-au dat seama că actualele forme nu au nicio legătură cu vechile CAP-uri. Oamenii au înțeles care sunt cele două mari avantaje atunci când sunt uniți în cooperative sau grupuri de producători.

Ei pot achiziționa inputuri la prețuri mai mici și își pot valorifica producția cu mai mare succes, dat fiind că vor avea cantități mult mai mari. Nu e totuna să vândă 500 de tone sau 5.000 de tone odată. Bineînțeles că atunci când ai o cantitate mai mare va fi și un preț mult mai avantajos. Sunt companii de inputuri care oferă un vaucher la sac și de 100 de lei.

Sfatul meu este că dacă fermierii mai au incertitudini cu privire la asociere să vină la DAJ să discute cu noi. Le vom oferi cea mai bună consultanță”.

Primul pas pe care trebuie să îl facă producătorii pentru a înființa o cooperativă este să ia legătură cu un consultant specializat, după ce s-au reunit cel puțin cinci producători hotărâți să se asocieze.

Al doilea pas trebuie să intocmească un dosar care să cuprindă toate documentele solicitate de lege, iar DAJ va trimite dosarul la Ministerul Agriculturii la București pentru aprobare. Ministerul eliberează acel atestat pe care îl trimite înapoi la DAJ, apoi documentul va fi înmânat consiliului de administrație al cooperativei.

Marea nemulțumire a fermierilor

Culturile din agricultură Aradului se prezintă foarte bine. Ioan Martin a făcut o inspecție a câmpului și a verificat starea de vegetație a plantelor. Avantajul este că au fost ploi exact când era nevoie de până la 40 de litri pe metru pătrat.

Cerealele evoluează excelent. Grâul este înfrățit. Totuși, există o mare nemulțumire în rândul fermierilor. Martin atenționează că după un an de excepție pentru culturile cereale păioase, acum activitatea în agricultură este dată peste cap de escaladarea prețurile la inputuri, care a crescut de 3-4 ori și va avea efecte devastatoare asupra producțiilor din 2022.

De aceea fermierii se tem că vor avea producții mai mici chiar cu 50%, față de 2021, fiindcă nu vor avea bani să achiziționeze tratamentele și îngrășămintele necesare culturilor în vegetație.

”Avantaj îl au cei care au vândut direct din lan grâul cu 0,85 lei kg, în vară, față de cei care l-au depozitat. După recoltat, omul a avut bani și și-a putut achiziționa inputurile la prețurile normale, nemajorate.

Dacă ei s-au mișcat repede și și-au cumpărat tratamentele și îngrășămintele necesare au ocolit scumpirile. Atunci tonă de azotat costă 2.400 – 2.600 lei, iar acum a crescut chiar la 4.000 de lei. Ceilalți care au așteptat sau și-au depozitat grâul, acum cred că au pierdut”, este de părere Ioan Martin.

 

Comentarii

comentarii