Acasă Actualitate Ce îi reproşează Ministerului Agriculturii fermierul Stelică Mălăeştean, proprietarul fermei Oveg, din...

Ce îi reproşează Ministerului Agriculturii fermierul Stelică Mălăeştean, proprietarul fermei Oveg, din Fibiş, Timiş ?

DISTRIBUIȚI

Stelica MalaisteanuMedicul veterinar Stelică Mălăeştean, proprietarul fermei Oveg din Fibiş, este unul dintre cei mai mari fermieri din judeţul Timiş, activând atât pe sectorul vegetal, cât şi pe cel zootehnic.

Deţine în acest moment 3.000 de hectare de pământ pe care cultivă cereale şi creşte 1.000 de oi. A avut 3.000 de capete, dar a decis să mai reducă din efective. Mălăeştean îi reproşează un singur lucru ministrului Agriculturii: că iată vine luna martie, iar fermierii nu au încasat avansul din subvenţie, care şi aşa este foarte mică, în raport cu cea încasată de fermierii celorlalte state ale Uniunii Europene. „Vă spun că am ajuns în situaţia în care nu mai ştim ce vrem de la Ministerul Agriculturii, dacă nici banii aceştia care trebuia să ni-i dea nu ni i-au dat, banii care ni se cuvin nouă, fermierilor. Şi aşa, în comparaţie cu alte ţări din UE. avem subvenţia foarte slabă şi nici măcar pe aceasta să nu o primim? E trist! Aşa de bine au negociat ai noştri acolo, la UE, că avem cea mai nenorocită subvenţie. Acum, e undeva la 153 -156 euro, nici nu ştiu exact. Ministerul măcar de această subvenţie trebuia să se îngrijească, fiindcă altceva ce mai poate să facă pentru noi?”, spune medicul Mălăeştean.
Fermierul din Fibiş mai susţine că motivele aduse de ministru nu îl conving. „Se tot eschivează, ba că soft-ul nu merge, ba că programul, ba una, ba alta. Astea sunt poveşti de adormit copiii. Fie nu sunt bani, fie nu vor să dea banii fermierilor. Mai mult, toate fermele mari au fost călcate de inspectori. Control în toamnă, control va fi şi acum, în martie. Fermele aflate sub inspecţie nu primesc avansul până nu se termină controlul şi iată că, probabil, nu vom lua banii până în luna mai”, concluzionează fermierul.
Pentru ca situaţia să fie şi mai complicată, mai există o problemă imposibil de trecut: preţul la grâu e extrem de mic. „În acest moment, există cel mai ieftin grâu din ultimii cinci ani, la un loc, între 0,60 -0,70 lei pe kg. Pentru ca fermierul să iasă în profit ar trebui ca să fie 0,90 lei -1 leu kg. Aşa ceva nu s-a mai întâlnit până acum, ca în luna februarie, când ar trebui să fie preţul cel mai sus la grâu, e cel mai jos din ultimii cinci ani, per total. Cum s-a ajuns aici? E greu de zis. În plus, preţurile la inputuri sunt tot ca anul trecut, chiar mai mari. Cei care ne vând inputuri nu îi interesează cu cât noi vindem grâul sau porumbul. Ei au calculele lor, iar noi pe ale noastre. Cine vrea să cumpere cumpără, cine nu nu”, a explicat veterinarul.
La toate acestea, există şi o veste bună: culturile din Timiş arată foarte bine şi, dacă nu vor apărea surprize (îngheţ sau secetă), se pare că vor fi producţii foarte bune în 2016.

 

Comentarii

comentarii