Acasă Actualitate Centrul Intermodal Timișoara, un proiect ce pare a fi desprins din balada...

Centrul Intermodal Timișoara, un proiect ce pare a fi desprins din balada Meşterului Manole

DISTRIBUIȚI

52 bigCentrul Intermodal de Transport Marfă (CITM) pare a fi un proiect realizat de Meşterul Manole, dacă ţinem seama de faptul că judeţul Timiş a fost primul din ţară care a înaintat această idee, dar a rămas codaş la bugetarea pe ciclul european 2007-2013, iar acum ne-am întors de unde am plecat. De la început, pentru că proiectul, deşi este terminat pe hârtie, nu mai are terenul „de sub picioare”.

„CITM este un proiect strategic pentru euroregiunea noastră. Din păcate, sunt mai multe probleme aferente şi noi (PNL) ne-am gândit acum foarte bine dacă să-l votăm sau nu. Ca idee e extraordinar, dar din punct de vedere legal s-au întâmplat nişte lucruri care ridică semne de întrebare, cum ar fi aprobarea proiectului. Anul acesta, în aprilie, proiectul a fost aprobat cu doar jumătate plus 1 de voturi, el necesitând două treimi, pentru că este unul de patrimoniu. Am supus atenţiei plenului de miercuri faptul că nu se ştie exact care este locaţia unde sa va implementa acest proiect strategic – Remetea Mare, Recaş, Giroc sau alte locaţii probabile. Întrebarea a fost dacă ne apucăm să investim bani publici în realizarea de documente pentru implementarea acestui proiect. Nu putem arunca banii pentru un proiect despre care nu ştim unde îl amplasăm”, a explicat Marian Constantin Vasile, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, care s-a ocupat de implementarea proiectului în timpul mandatului.
Până la urmă, s-a votat un amendament care a fost adoptat cu majoritate de voturi, în sensul de a se face achiziţionarea de teren în regim de cumpărare şi prin expropriere, în conformitate cu legea în vigoare.
„S-a hotărât foarte clar că se merge mai departe cu proiectul. Sigur că vom intra pe un nou ciclu de finanţare, 2014-2020. Ni se cer nişte documente prin care să ne asumăm responsabilitatea că vom continua proiectul. Acum ne preocupă găsirea celei mai bune formule de achiziţionare a terenului cumpărarea proiectului prin cumpărare (depinde de noi) sau expropriere (depinde de alte nivele guvernamentale)”, a completat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Bojin susţine că „pierderea” proiectului pe prezentul exerciţiu bugetar ar aduce beneficii în primul rând pentru că există posibilitatea schimbării titularui de proiect, care acum este SNCFR. Documentaţia este depusă la Bucureşti, dar sunt doar 8,5 milioane de euro alocaţi pe ţară pentru toate centrele intermodale care se doresc a fi realizate. Or, Timişului i-ar trebui în jur de 20 de milioane de euro.
„Pe de altă parte, administratorul de proiect este acum SNCFR, care are destule convulsii, mişcări sociale, posibilităţi de privatizare. În viitorul ciclu bugetar vom putea trece ca titular de administrare al proiectului Consiliul Judeţean şi am fi siguri că proiectul va fi dus la bun sfârşit”, susţine Titu Bojin.
CITM care va fi construit, cel mai probabil, la Remetea Mare, lângă Timişoara, va crea 1.200 de locuri de muncă şi presupune conectarea căilor de transport aerian cu cele rutier, feroviar şi fluvial din zonă. În cadrul proiectului se va realiza o nouă aerogară, pentru că aeroportul timişorean are ca terminal o linie de cale ferată folosită până acum doar pentru transportul de materiale de construcţii şi combustibil.
Obiectivul ar urma să deservească Timişoara, deoarece concentrează majoritatea activităţilor economice din zonă, centre regionale de anvergură similară existând doar la Budapesta şi Zagreb.
Amplasarea centrului intermodal regional de transport marfă în apropierea comunei Remetea Mare este cea mai potrivită, susţin oficialii judeţeni, deoarece se află la o distanţă de circa cinci kilometri faţă de Timişoara şi permite accesul direct la trei căi de comunicaţie: rutier, feroviar şi aerian, cu posibilitatea de conectare şi la căi navigabile, prin Canalul Bega, precum şi la punctul de descărcare spre municipiu de pe autostrada Timişoara-Arad, fiind aproape şi de Aeroportul Internaţional Timişoara.

Comentarii

comentarii