Acasă Actualitate Cinci ventilatoare în valoare de 75.000 euro pentru pacienții COVID – donate...

Cinci ventilatoare în valoare de 75.000 euro pentru pacienții COVID – donate Spitalului Victor Babeș Timișoara

782
DISTRIBUIȚI

Cinci ventilatoare în valoare de 75.000 euro au fost donate de către compania DM, Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, vineri 13 noiembrie.

Ventilatoarele sunt foarte importante, fiindcă la un pacient aflat într-o stare gravă, acestea respiră în locul plămânului afectat. Este introdusă o sondă de intubație până în plămânul omului, iar aparatul va face treaba în locul bolnavului. Durează o săptămână până la trei, când sunt șanse ca pacientul să se vindece. Asta presupune și personal medical în plus, care să lucreze în aceste cazuri. Altfel, fără aceste ventilatoare, omul nu va supravețui. Din păcate, pentru pacientul intubat șansele de salvare există, dar depinde cât de grav e afectat plămânul.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, prezent la eveniment, a spus:  ”Mă bucur că am reușit să primim aceste ventilatoare de la compania DM pentru Spitalul Victor Babeș. În cadrul proiectului nostru Oxigen, vrem să ne asigurăm că avem cât mai multe paturi cu oxigen și cu ventilatoare. Ne ajută foarte mult pentru tratarea pacienților în stare foarte gravă.

Tot vineri deschidem cu un grup de ONG-uri și cu Fundația Comunitară Timișoara un call către populație și firme să doneze pentru achiziționarea concentratoarelor de oxigen. Am mai reușit să luăm pentru spitale, dar în etapa a doua vrem să achiziționăm concentratoare doar prin fonduri private pe care le vom putea oferi și pacienților acasă”.

”La nivelul grupului dm au fost achiziționate 15 ventilatoare și am reușit să alocăm 5 pentru Timișoara, pentru spitalul Victor Babeș. Achiziția este în valoare de 75 000 de euro, sunt produse noi, cumpărate special cu această ocazie. Ne-am dorit mult să venim către Timișoara, în sprijinul comunității locale și sperăm că achiziția va fi de mare ajutor în bătălia pe care știm că o duce acest spital cu coronavirusul”, declară Cristian Crișan, administrator dm drogerie markt România.

”Mă bucur, deși e greu să vorbim despre bucurie în zilele astea, că primim aceste cinci ventilatoare donate de către compania dm aici, în Timișoara. În cadrul proiectului nostru Oxigen vrem să ne asigurăm că avem cât de multe paturi cu oxigen și, în cazul ăsta, chiar și cu ventilatoare. Astea sunt aproape echivalent cu un pat ATI și ne ajută foarte mult în tratarea pacienților în stare foarte gravă. Mă bucur că astăzi (vineri – n.r.) cu această donație avem un prim pas puternic pentru acest proiect Oxigen. Vreau să mulțumesc și tuturor medicilor, mai ales în ATI, dar și în spital, aici, la Victor Babeș, și din alte spitale, care în aceste zile o duc foarte, foarte greu, muncesc foarte, foarte mult. Este și o povară emoțională foarte mare pentru ei și pentru întreaga societate. Le mulțumesc în numele tuturor timișorenilor”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, prezent la eveniment.

Reprezentanții spitalului Victor Babeș consideră că în această perioadă fiecare pas este unul important și orice ajutor este binevenit. ”În plină pandemie orice ventilator reprezintă o gură de aer pentru un pacient. Aceste ventilatoare sunt mixte, adică pot să facă ventilație neinvazivă pe o secție simplă sau pot să fie folosite în terapie intensivă, inclusiv la transportul pacientului. Dacă un pacient se decompensează sus pe secție mergem să îl intubăm, îl vom transporta cu ajutorul acestui ventilator. Este foarte important că putem să reglăm concentrația de oxigen, pentru că pacienții cu virusul SARS – CoV- 2 au nevoie de concentrație mare de oxigen pentru a le sprijini funcțiile vitale. Iar acest ventilator are senzor specific și noi reglăm concentrația de oxigen pe care i-o administrăm”, sunt cuvintele Mirelei Poroșnicu, coordonator secția ATI Victor Babeș

Compania încurajează cetățenii să fie responsabili, să folosească măști și dezinfectant, să păstreze distanța față de ceilalți când trec pragul drogheriilor dm și nu numai, e nevoie de implicarea tuturor pentru ca această perioadă să se termine cât mai repede.

Comentarii

comentarii