Acasă Actualitate Culinaria Banatica sau incursiune în povestea sarmalelor, la Timișoara

Culinaria Banatica sau incursiune în povestea sarmalelor, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Culinaria Banatica a organizat, luni seara, un delicios eveniment  cu tema “Incursiune în povestea sarmalelor, de la legendă la realitatea contemporană. Sarmale – eurosarmale”, pentru a aduce în prim-plan una dintre cele mai îndrăgite delicatese ale bucătăriei tradiționale: sarmalele.

Astfel, participanții au avut ocazia de a explora istoria sarmalelor și modul în care acestea s-au transformat într-un preparat emblematic al bucătăriei tradiționale. Ei au aflat povești incredibile despre originile și evoluția sarmalelor, descoperind secrete și tehnici tradiționale transmise de-a lungul generațiilor.

Camelia Burghelea, renumită pentru studiile sale etnologice de magie terapeutică și comportament cultural în satul tradițional, a vorbit despre multitudinea de rețete de făcut sarmale și de semnificația extraordinară a acestui produs culinar pentru familia românească.

Ea a prezentat și “secrete” ale rețetelor sarmalelor aflate de la “babele” satelor din Ardeal și Banat care dau originalitate produsului și un gust autentic plin de savoare și soft.

Programul serii a inclus prezentări și discuții despre tehnicile și ingredientele tradiționale folosite în pregătirea lor.

Camelia Burghelea a deschis orizonturile spre antropologia culturală și este autoarea cărților „Bădăcin, satul memoriei culturale. Demersuri antropologice de Centenar”; „Țărani de ieri și de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului”.

De asemenea, Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic fondator al Gastroart.ro, a vorbit despre originile sarmalelor și semnificație etimologică a cuvântului sarma. El este cel mai avizat să se exprime, fiindcă are în lucru Enciclopedia mondială a sarmalelor.

El a amintit că primele sarmale la nivel mondial au apărut în anul 800, iar pe pământul românesc în anii 1.500, în timpul lui Mihai Viteazul.

El este coautorul volumului „Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” și câștigător al Premiului Gault & Millau, oferit de  Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism.

 Moderatorii discuțiilor au fost Caius Merșa, coordonatorul Culinaria Banatica, și Corina Macri, președinta Horetim.

După încheierea prezentărilor, momentul mult așteptat a fost cel al degustării sarmalelor pregătite cu atenție de către gazde, servite la un loc cu berea locală, apă, cafea și vin.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora și a savura gastronomia autentică a regiunii Banatului.  Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Centrul De Proiecte prin fonduri de la Ministerul Culturii.

Comentarii

comentarii