Acasă Cultura Dosarul de Securitate al scriitorului Dorin Tudoran revine la Timişoara

Dosarul de Securitate al scriitorului Dorin Tudoran revine la Timişoara

367
DISTRIBUIȚI

Sub forma unui spectacol de teatru

Ineditul spectacol „X milimetri din Y kilometri”, de Gianina Cărbunariu, cu un scenariu care are la bază dosarul de la fosta Securitate a scriitorului Dorin Tudoran, va putea fi văzut din nou pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara.

Producţia a fost prezentată pentru prima dată la Timişoara la mijlocul lunii februarie, în prezenţa scriitorului Dorin Tudoran. De această dată, spectacolul va putea fi vizionat în studioul special amenajat pe scena mare, duminică, 6 mai, de la ora 19.00.

 

Aşa cum declară regizoarea Geanina Cărbunariu, cei X milimetri aleşi din cei Y kilometri de dosare sunt 10 pagini din dosarul scriitorului Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul „Eu, fiul lor. Dosar de Securitate”. Scenariul spectacolului este stenograma unei discuţii ce a avut loc în 1985, la Comitetul Municipal de Partid Bucureşti. ,,Nu reconstituirea ne-a interesat, ci exerciţiul de a înţelege felul în care a funcţionat acest mecanism absurd al mixării realităţii cu ficţiunea, precum şi felul în care trecutul recent, insuficient cunoscut, devine, luând desigur alte forme, prezentul pe care îl trăim”, spune Gianina Cărbunariu.

Spectacolul este unul inedit şi prin felul în care este pus în scenă. Actorii îşi împart prin tragere la sorţi personajele, la începutul spectacolului, îşi construiesc singuri decorul, pe care îl mută pe parcursul reprezentaţiei, iar spectatorii se află chiar pe scenă, având un rol activ în desfăşurarea acţiunii. Întreaga producţie se doreşte a fi şi o paralelă între trecut şi prezent, o prezentate a unui caz atipic pentru o anumită perioadă, dar şi o evidenţiere a unor tare sociale care au rezistat trecerii timpului. Asta pentru că, aşa cum spun şi producătorii spectacolului, „replici din scenariul transcris în 1985 sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacţie, aroganţa puterii faţă de cetăţeni, oportunismul relaţiei intelectualilor cu această putere – sunt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi.”

„X mm din Y km” a avut premiera în 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj. În martie, spectacolul s-a bucurat de o primire călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat la TR Warszawa, în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varşovia. În perioada 5 mai – 10 iunie, spectacol Gianinei Cărbunariu va călători în cinci oraşe universitare din România, pentru 12 reprezentaţii speciale oferite studenţilor din Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş şi Sibiu, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Dorin Tudoran, născut pe 30 iunie 1945, la Timişoara, este scriitor, ziarist şi analist politic. A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Română a Universităţii din Bucureşti, în anul 1968. A emigrat în Statele Unite Ale Americii, în luna iulie a anului 1985, după câţiva ani de disidenţă şi o grevă a foamei de 40 de zile. A publicat 12 volume de versuri şi 9 volume de publicistică, multe dintre acestea fiind distinse cu premii în ţară şi străinătate. Cel mai recent premiu literar i-a fost acordat la începutul acestui an, de Fundaţia Pax 21 şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timişoara: Premiul de poezie Petre Stoica.

Comentarii

comentarii