Acasă Actualitate Primăria Timișoara reia licitațiile pentru reabilitarea termică, pe fonduri europene, a blocurilor...

Primăria Timișoara reia licitațiile pentru reabilitarea termică, pe fonduri europene, a blocurilor din municipiu. Au fost lansate procedurile pentru primele două dintr-un total de 60

DISTRIBUIȚI

Vineri, 25 martie, Primăria Timișoara a reluat, după mici modificări în documentații, două licitații pentru execuția lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de pe str. Arieș, nr. 20, și de pe Splaiul Nicolae Titulescu, nr. 10A. Cele două au, în total, 192 de apartamente, iar costul estimat însumat pentru reabilitarea termică ar fi de 3,8 milioane de lei, fără TVA. Acestea ar fi primele două din total de 68 de blocuri pentru a căror eficientizare energetică ar exista fonduri europene. Momentan, primăria are planuri pentru 60 dintre ele.

Imobilul situat pe str. Arieș, nr. 20, are 120 de apartamente și a fost construit în anul 1978. Celălalt, de pe str. Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A, cu 72 de apartamente, a fost ridicat în 1970. Valoarea estimată a lucrărilor de execuție este de 2.424.106,93 lei, fără TVA, pentru primul bloc de locuințe, respectiv de 1.461.805,21 lei, pentru cel de-al doilea.

„Acest lucru este posibil ca urmare a finalizării procedurii de revizuire a documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico economici – faza PT, în sensul modificării soluției tehnice din panouri de tip sandwich în vată minerală, precum și actualizării devizelor, în corelație cu noile niveluri ale prețurilor practicate pe piața materialelor de construcții. Astfel, în scopul creșterii eficienței energetice a celor două imobile sunt prevăzute mai multe tipuri de lucrări, respectiv: înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei corespunzătoare accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă, iar tâmplăria trebuie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisire și evitarea apariției condensului; închiderea balcoanelor și/sau logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv termoizolarea termică a parapeților sau înlocuirea acestora cu panel PVC; termo-hidroizolarea planșeului peste ultimul nivel; izolarea termică a planșeului peste subsol și lucrări conexe de tipul: reparații, trotuar perimetral, finisaje etc”, transmit reprezentanții primăriei.

Tot aceștia amintesc că municipalitatea a semnat 18 contracte de finanțare europeană prin POR 2014-2020, în care sunt cuprinse 68 de blocuri, termenul maxim de implementare fiind 31 decembrie 2023. Dintre acestea, șapte au ca sistem termoizolant polistirenul; unul are prevăzut sistemul termoizolant cu vată minerală bazaltică; iar în privința celor 60 de blocuri prevăzute inițial cu sistem termoizolant din panouri sandwich din aluminiu, este prevăzută schimbarea soluției tehnice.

„Pentru deblocarea programului finanțat din fonduri europene destinat reabilitării termice a blocurilor, la nivelul Primăriei Timișoara s-a decis, la finalul anului trecut, revizuirea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico economici – faza proiect tehnic, în sensul modificării soluției tehnice propuse anterior. Aceasta s-a dovedit nefezabilă, în condițiile în care procedurile de licitație publică lansate de municipalitate, pe parcursul anului trecut, au fost anulate de mai multe ori, din lipsă de oferte. În prezent, se află în curs de finalizare procedura de revizuire a documentațiilor tehnico-economice pentru alte 20 de blocuri, urmând ca cele 38 rămase să parcurgă aceeași procedură”, conchid reprezentanții instituției de pe C.D. Loga.

Comentarii

comentarii