Acasă Actualitate Procuroarea care l-a scăpat pe Robu din dosarul „porții ucigașe” se pensionează

Procuroarea care l-a scăpat pe Robu din dosarul „porții ucigașe” se pensionează

DISTRIBUIȚI

Claudia Irina Chivu, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, dorește să iasă la pensie, afirmă jurnalistul Sergiu Miat. Cererea de pensionare a acesteia, care ar fi fost luată după ce procuroarea ar fi avut probleme medicale, numai ce ar fi fost trimisă Consiliului Superior al Magistraturii. Claudia Irina Chivu este cunoscută pentru faptul că a instrumentat dosarul „porții ucigașe”, scutindu-i de vină pe fostul primar Nicolae Robu și fostul viceprimar Dan Diaconu. La mai bine de patru ani de când căderea porții de pe Calea Lugojului a dus la decesul studentului Vlad Baici, dosarul încă nu a ajuns în instanță.

Vă amintim că pe 17 septembrie 2017, în timpul furtunii care a cuprins vestul țării, poarte de la intrarea în Timișoara de pe Calea Lugojului s-a prăbușit ca urmare a vitezei foarte mari a vântului chiar peste mașina în care se afla Vlad Baici, student la medicină. O importantă parte din vină a avut-o, în acest caz, administrația Robu, care reabilitase cu doar doi ani în urmă acea poartă. Autorizația de construire, dată pentru o „lucrare de urgență”, nu respecta rigorile legale. În octombrie 2018, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) arătase că nu au fost luate toate măsurile de siguranță. Ulterior, faptul că lucrările de modernizarea au fost ilegale a fost confirmat inclusiv de instanțele de judecată. Altele porți identice, cele de pe Calea Aradului și Calea Șagului, erau în aproximativ aceeași situație, însă au fost demontate înainte de a face alte victime. Totuși, dosarul încă nu a ajuns în instanță. Inițial au fost 11 suspecți, însă în ultimii doi ani numărul acestora a tot scăzut.

Aceeași Claudia Irina Chivu dorea, la începutul anului trecut, să ajungă în Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Nu a fost, însă, printre cei șase procurori admiși în urma interviurilor. Potrivit informațiilor furnizate de aceasta în cadrul acelei proceduri, în 1996 a absolvit Facultatea de Drept, în 1997 a devenit procuror stagiar, a lucrat 17 ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș, în 2009 a luat examenul pentru obținerea gradul de parchet de tribunal, în martie 2014 a fost numită prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, pe care l-a condus între 15 iulie 2014 și 15 iulie 2020, în 2019 și-a obținut examenul de grad de parchet de curte de apel, iar în 15 iulie 2020 a devenit procuror cu funcție de execuție la Tribunalul Timiș.

Comentarii

comentarii