Acasă Actualitate Scandal de fraudă la bacalaureat, în Timiş

Scandal de fraudă la bacalaureat, în Timiş

DISTRIBUIȚI

IMG 1237Cinci elevi de la liceul din Gătaia au fost audiaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Cu susbsemnatul a dat şi directorul Liceului din Gătaia, Gabriela Neda. La anchetă a fost chemat şi directorul Liceului din Deta, Ion Jinariu. Liceul său a fost centru de examinare pentru elevii din Gătaia, Deta, Ciacova şi Peciu Nou.

Procurorii vor să îi cheme la declaraţii şi pe mai mulţi membri ai comisiei de supraveghere de la bacalaureat, dar şi membri ai comisiei de corectare a lucrărilor. Procurorii s-au autosesizat după ce au primit informaţii conform cărora aproape 50 de elevi ar fi dat câte 200 de lei de persoană profesorilor, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânşi sub pretextul unor activităţi festive prilejuite de sfârşitul liceului. Un număr de 17 din 67 de candidaţi la bacalaureat din Gătaia au fost respinşi, iar unul nu s-a prezentat.

Directorul PSD, Ion Jinariu, din nou probleme cu legea

Unul dintre cei mai mari susţinători ai PSD din Deta, directorul Liceului Tehnologic “Sfântul Nicolae” din localitate, are din nou probleme cu legea. În octombrie 2012, acesta a fost prins când conducea maşina sub influenţa băuturilor alcoolice. Chiar dacă a încercat să o dea la pace cu poliţiştii, nu i-a mers şi a rămas fără carnet. Jinariu este implicat acum în alt scandal. El a fost chemat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş să dea cu subsemnatul în privinţa unei bănuieli de fraudă la bacalaureat, în centrul de examinare din Deta. Jinariu susţine că nu are nicio vină şi nu s-a prezentat încă la Parchet. “Am predat centrul comisiei, conform metodologiei, şi de atunci până acum nu ştiu nimic să se fi întâmplat.  Se vorbeşte despre şpagă, eu vă dau un exemplu: dacă era vorba despre aşa ceva şi dacă toţi elevii mei luau bacalaureatul, nu se respecta scara valorilor. De ce spun că s-a respectat scara valorilor? Mă uit la liceul meu, cei 50 la sută picaţi sunt pe ruta progresivă”, a spus directorul Liceului din Deta, Ion Jinariu.

Dă de bănuit când are mai puţini promovaţi…

Procurorii au audiat-o în schimb pe Gabriela Neda, directorul Liceului din Gătaia, suspectă şi ea în cazul unei posibile fraude la bacalureat. Elevii de la Gătaia au susţinut bacalaureatul în centrul de examinare de la Deta. Surse din cadrul Liceului Tehnologic “Sfântul Nicolae” din Deta spun că directorul Jinariu a făcut-o lată în repetate rânduri la examenul de bacalaureat, reuşind să aibă mereu un număr extrem de mare de promovaţi. Pe vremuri se percepeau taxe de protocol consistente la examenele naţionale. Acum, totul este la secret. Culmea este că, în acest an, procentul celor promovaţi doar de la Liceul din Deta a fost de 41%. Mult sub performanţele pe care le obţineau în alţi ani elevii din Deta. Ion Jinaru conduce Liceul Tehnologic „Sfântul Nicolae” din Deta de 14 ani. Pentru câteva luni, în 2012, după ce i-a expirat mandatul, nu a mai fost director. PSD a revenit însă la putere, Jinariu a fost din nou instalat în funcție. El este și consilier local din partea social-democraților, la Deta.

Petroman nu crede în frauda pe ruta Gătaia-Deta

Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş nu îşi face probleme vizavi de scandalul de fraudă. Inspectorul şcolar general, Cornel Petroman susţine că acuzaţia de fraudă la Gătaia este o prostie. „La Gătaia nu a fost centru de evaluare sau examen. Cum să spui că a fost fraudă la Gătaia? Centrul de examen a fost la Deta. Directoarea din Gătaia a făcut parte din comisia de examen de la Colegiul Bănăţean din Timişoara. Nici măcar nu s-a dus la Deta. Un procuror a sunat-o să îi spună să vină la sediul Poliţiei Deta, pentru a fi audiată. Doamna directoare s-a dus la poliţie, de bunăvoie. Eu, dacă eram în locul ei, nu m-aş fi dus, vă spun sincer. Ea nu are nicio treabă cu ce s-a întâmplat la centrul de la Deta”, a spus Petroman.

Comentarii

comentarii