Acasă Actualitate UPT și GAL Colinele Recaș au lansat proiectul ”SUS Rural” în valoare...

UPT și GAL Colinele Recaș au lansat proiectul ”SUS Rural” în valoare de peste 14.500.000 lei

586
DISTRIBUIȚI

Luni, 8 noiembrie, Universitatea Politehnica Timişoara și Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș au lansat un proiect pe fonduri europene intitulat SUS Rural – pentru susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor sociale din mediul rural.

Activitățile beneficiază de o finanţare totală de 14.517.236,54 de lei, din care 12.339.650,96 lei cofinanțare europeană, ce urmează a fi implementat în perioada octombrie 2021 –decembrie 2023.

Prof. univ. dr. Marian Mocan, decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT,  a explicat că obiectivul general al proiectului SUS Rural este consolidarea coeziunii economice și sociale în regiunea vest în vederea combaterii sărăciei și integrării socio-economice a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile.  

”Până în decembrie 2021, trebuie să se facă selectarea celor 75 de persoane care vor paticipa la proiect. Trebuie să aibă loc și derularea programului de orientare profesională certificat de Autoritatea Națională de Certificări. Cei care participă la program vor primi îndrumare din partea membrilor echipei de proiect. Una dintre condițiile de obținere a celor 100.000 de euro este ca fiecare, din cele 21 de întreprinderi sociale de inserție în mediul rural, are obligația de a dezvolta minim 5 locuri de muncă. De asemenea, o altă condiție este ca persoanele angajate să provină din grupurile vulnerabile (tineri NEETs, persoane în vârstă de peste 55 de ani, persoane cu dizabilități sau aflate în risc de sărăcie și excluziune socială și persoane provenite din comunități marginale. Minim 3 locuri de muncă să fie ocupate de tineri NEETs. Minim 3 planuri de afaceri finanțate trebuie să propună activități ce vor promova sprijinirea tranziției către o conomie cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, a spus prof. Mocan.

Partenerii, de comun acord, își propun și dezvoltarea și promovarea mărcii locale înregistrate „Produs în Banat”, marcă ce vine în întâmpinarea producătorilor locali și a vizibilității acestora, în principal în mediul rural, precum și secundar în cel urban.

Proiectul finanțat va crea valoare adăugată pe trei paliere:

  1. Dezvoltarea de competențe certificate pentru un număr de 75 persoane care doresc să înființeze o întreprindere socială/ întreprindere socială de inserție, în regiunea de implementare a proiectului;
  2. Crearea unui număr de 105 locuri de muncă în întreprinderi sociale/ întreprinderi sociale de inserție în vederea creșterii gradului de ocupare, cu accent pe persoanele provenind din grupurile vulnerabile (tinerii NEETs; persoane cu vârsta de peste 55 de ani; persoane cu dizabilități; persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială; persoane provenite din comunitati marginalizate, etc.);
  3. Dezvoltarea unui ecosistem de antreprenoriat social prin finanțarea unui număr de 21 de întreprinderi sociale/ întreprinderi sociale de inserție care să susțină și dezvolte o marcă locală de care să ne bucurăm cu toții.

„Rolul nostru este unul regional şi considerăm că zona rurală din vestul ţării poate fi impulsionată din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o instituţie care poate da o mână de ajutor. Avem specialişti care îi pot ajuta pe tineri să implementeze planurile de afaceri pentru a aduce un plus de valoare în piaţă”, este mesajul conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Comentarii

comentarii