Acasă Actualitate Timişul consolidează parteneriatul cu regiunea Veneto din Italia

Timişul consolidează parteneriatul cu regiunea Veneto din Italia

185
DISTRIBUIȚI

Judeţul Timiş doreşte dezvoltarea colaborării în educaţie, cercetare şi administraţie publică cu regiunea italiană Veneto.

Având în vedere relaţiile tradiţionale de prietenie dintre judeţul nostru şi Italia, bazate pe respect şi sprijin reciproc, Consiliul Judeţean Timiş a semnat joi o înţelegere de cooperare cu regiunea Veneto, Italia. Documentul a fost parafat de către preşedintele CJ, Călin Dobra, în prezenţa E.S. dl Niccolo Maso, consul onorific al Republicii Italiene la Timişoara, domnia sa având o contribuţie considerabilă în acest nou pas de consolidare a relaţiilor.

Înţelegerea are scopul de a crea legături mai puternice între instituţiile de cercetare şi educaţie, universităţi, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale care desfăşoară activităţi economice la nivel local. În plus, se doreşte promovarea activităţilor de schimb în diferite sectoare, precum cel al administraţiei publice, comerţului şi economiei, ştiinţei şi tehnologiei, agriculturii şi silviculturii, turismului, al sănătăţii, sportului, educaţiei şi formării.

De asemenea, sunt vizate marile reţele de transport, precum şi gestionarea teritorială şi valorificarea patrimoniului cultural şi de mediu.

Parteneriatul cu Veneto este unul de tradiţie, Consiliul Judeţean având încheiate acorduri de cooperare cu această regiune şi în trecut, iar buna colaborare şi activităţile concrete desfăşurate au condus la dorinţa de întărire a parteneriatului, prin documentul semnat astăzi.

“Am lărgit mult aria de aplicabilitate a parteneriatului. Este un pas firesc, având în vedere că primul acord de colaborare cu ei a fost semnat acum 17 ani. Comunitatea italiană din judeţ este importantă pentru noi şi ne dorim să creştem prezenţa companiilor din peninsulă în judeţ, dar nu trebuie să ne oprim la schimburile economice. Avem multe de câştigat dacă lucrăm la dezvoltarea relaţiilor în educaţie, cercetare, administraţie publică”, a spus Călin Dobra.

E.S. Niccolo Maso, consul onorific al Republicii Italiene la Timişoara, a apreciat că “Prezenţa instituţiilor, a investitorilor şi cetăţenilor italieni pe teritoriul judeţului şi, în general, al circumscripţiei consulare pe care o reprezint, nu trebuie să fie doar numerică, ci una activă în promovarea relaţiilor dintre cele două ţări, Italia şi România. Ţinând cont de o relaţie deja consolidată între judeţul Timiş şi Regiunea Veneto, această înţelegere de cooperare este un instrument important prin care vor fi promovate şi organizate activităţi reale care vor contribui la realizarea unor proiecte cu profil antreprenorial, turistic, socio-cultural şi sanitar. Cea de astăzi este o ocazie strategică pentru consolidarea ulterioară a bunei colaborări dintre un judeţ şi o regiune dintre cele mai importante ale ţărilor de apartenenţă”.

Comentarii

comentarii