Acasă Actualitate Dosarele polițiilor secrete din 4 țări expuse la Memorialul Revoluției din Timișoara

Dosarele polițiilor secrete din 4 țări expuse la Memorialul Revoluției din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Memorialul Revoluției din Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România, a organizat două evenimente de mare interes, vineri, 6 octombrie, în contextul amplului program Timișoara – Capitală Europeană a  Culturii.

Primul eveniment a fost masa rotundă pe tema  Conexiuni și transer cultural la granița dintre epoci și lumi și s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”da Universității Politehnica Timișoara.

Au participat profesor universitar Vasile Docea, dr. Gabriel Andreescu, drd. Gino Rado, conferențiar James Kapalo, dr. Anca Șincan, lector universitar Agnes Hesz, dr. Iuliana Cindrea Nagy. Moderator, Alexandru Groza, manager Muzeul Ororilor Comunismului in Romania.

De asemenea, de la ora 17, la sediul Memorialului Revoluției, a fost vernisată expoziția “Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete”.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției de la Timișoara, a explicat că expozitia „ Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete” este partea vizuala a acestui amplu proiect de cercetare si prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei dintr-o perspectivă vizuală și culturală. 

Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina, care a adus teroare și spaimă zeci de ani în rândul cetățenilor.

Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. 

Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.

Cele patru țări, România, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova nu au fost selectate întâmplător. 

Cetățeniii acestor țări au trăit cu toții experiența represiunii și supravegherii de către stat, începând cu anii 1920 și până la sfârșitul comunismului. 

Materialele au un caracter dublu: au fost folosite de poliția secretă drept probe incriminatorii împotriva comunităților religioase, dar în același timp reprezintă și memoria, patrimoniul cultural și mărturia spiritului creativ al acestor grupuri de indivizi. Aceasta expoziție nu reprezintă decât o fracțiune din materialul vast descoperit în arhivele poliției secrete și cele naționale – a concluzionat  Gino Rado.

Proiectul expozitional Hidden Galleries (Galerii Ascunse) include o serie de activități științifice, precum cercetarea istorică a arhivelor, studiul etnografic, expoziții și evenimente publice, și crearea de colecții și expoziții digitale. Pentru o analiza mai detaliata a acestor materiale puteti consulta arhiva digitala Hidden Galleries la  http://hiddengalleries.eu/

Expoziția a fost realizată de către un colectiv internațional de cercetători sub coordonarea investigatorului principal, James Kapalo, reputat cercetător și profesor universitar de la Universitatea Cork din Irlanda. Echipa de cercetători a proiectului este formată din: Anca Sincan, Kinga Podevak, Agnes Hesz, Iuliana Cindrea, Tatiana Vagramenko, Dummitru Lisnic, Igor Casu Eforturile lor au beneficiat de sprijinul curatoarei Gabriela Nicolescu. Hidden Galleries (Galerii Ascunse) este un proiect găzduit de University College Cork și s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani.

 Hidden Galleries a fost finanțat de Consiliului European pentru Cercetare (ERC) în cadrul programului pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 ( nr. 677355) precum și de finanțare suplimentară pentru cercetarea în Ucraina din partea Consiliului Irlandez pentru Cercetare (IRC) în cadrul bursei postdoctorale oferite de statul irlandez nr. GOIPD/2017/764.

Comentarii

comentarii