Acasă Actualitate Într-un final, Cosmin Tabără a devenit al doilea viceprimar al Timișoarei!

Într-un final, Cosmin Tabără a devenit al doilea viceprimar al Timișoarei!

502
DISTRIBUIȚI

Marți, 19 ianuarie, telenovela alegerii viceprimarilor Timișoarei a luat sfârșit, la aproape patru luni de la alegerile locale și la mai bine de două luni de când Ruben Lațcău a ocupat prima din cele două poziții. Deși încă de câteva săptămâni era clar că se va întâmpla acest lucru, de abia acum Cosmin Gabriel Tabără-Amânar, pe numele său complet, a fost ales de consilierii locali pentru a fi al doilea viceprimar al Timișoarei.

La ședința Consiliului Local Timișoara din 19 ianuarie, desfășurată la Sala Capitol a Filarmonicii, numele lui Tabără a fost singurul menționat spre nominalizare. Consilierii au folosit metoda votului secret, iar, până la urmă, cu 21 de voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și nicio abținere, Tabără a devenit viceprimar. Grupul politic al PSD, format trei consilieri, nu a preluat buletine de vot. Alți trei consilieri nu au fost prezenți.

„Sper, mai mult, consider că va fi o colaborare bună. Toți avem bunele intenții de a dezvolta în continuare acest oraș. Consider că în acest moment echipa este completă, mai trebuie doar desemnat city-managerul. Nu mai avem timp de pierdut. Trebuie să ne preocupe bunăstarea cetățeanului, în aceste condiții destul de grele. Sper ca luptele politice să fie lăsate deoparte, iar proiectele pentru Timișoara să ne preocupe pe toți!”, a declarat Cosmin Tabără, de acum viceprimar al Timișoarei.

Conectat și el prin platforma Zoom la ședință, primarul Dominic Fritz a declarat: „Mă bucur foarte, foarte mult că, în sfârșit, avem o echipă completă pe parte de viceprimari. Bine ai venit în echipă! Asta vreau să și transmit: că o să fim o echipă la conducerea primăriei. (…) Cu acest vot am consfințit o coaliție stabilă între USR PLUS și PNL, și la Timișoara, după ce aceasta există și la nivel național, și la nivel județean. Această coaliție poate să facă lucruri bune doar dacă se înțelege toate cele trei niveluri”.

Conform primarului, Cosmin Tabără se va ocupa de strategia juridică, de tot ce ține de sport, siguranță publică – inclusiv Poliția Locală –, cele două direcții de patrimoniu și, împreună cu city-managerul, de strategie pentru patrimoniu.

Reamintim, în urma alegerilor locale din 27 septembrie, USR PLUS a câștigat Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara, iar PNL a fost pe primul loc la Consiliul Județean Timiș și președinția acestuia. Încă de imediat după alegeri era clar că cele două partide se vor înțelege astfel încât fiecare să aibă fiecare câte un viceprimar la Timișoara și un vicepreședinte la CJT. Până să se și concretizeze aceste înțelegeri a durat, iată, aproape patru luni.

În primă fază, pe 22 octombrie, negocierile au eșuat chiar cu câteva minute înainte de a fi făcut anunțul finalizării lor. În următoarele săptămâni, după mai multe contre între Alin Nica, președintele CJT, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, s-a lăsat de înțeles că cei 13 consilieri locali de la USR PLUS nu vor vota viceprimarul propus de PNL, cel puțin nu până când și liberalii vor face același lucru cu propunerea useriștilor pentru vicepreședinte al CJT. Zis și făcut: pe 16 noiembrie, Ruben Lațcău a fost ales viceprimar, iar Cosmin Tabără, nu. După aceea, Fritz și cei de la USR PLUS și-au păstrat poziția, cu toate că spuneau că lucrurile merg mult mai greu cu un singur viceprimar, în timp ce Nica făcea apel la răbdare, propunând reluarea discuțiilor după alegerile parlamentare.

Au trecut și alegerile parlamentare. Pe 28 decembrie, Consiliul Județean și-a ales vicepreședinții: Alexandru Preoteasa (PNL) și Cristian Moș (USR PLUS). Totul părea că merge în linie dreaptă și la Timișoara. Pe 5 ianuarie, chiar dacă era programată ședința în care trebuia ales Tabără, aceasta nu a putut avea loc. De vină a fost faptul că mandatul lui Ioan-Ștefan Szatmari nu fusese încă validat. Acesta îi lua locul lui Sebastian Răducanu, devenit între timp senator. Pe 19 ianuarie, până la urmă, s-a finalizat și „telenovela” alegerii viceprimarilor Timișoarei, imediat după ce depunerea jurământului de către ultimul consilier local. De această dată, de la festivitate a lipsit primarul Dominic Fritz, infectat cu coronavirus.

Comentarii

comentarii